Sign in / Join

135 éve jön a segítség, ha baj van – Május 10. a mentők napja

Share:

Mellettünk elszáguldó, szirénázó mentőautó. Az átlagember életében így jelennek meg a mentők a leggyakrabban. Ilyenkor mindenki egy kicsit összerezzen, és hálát ad, hogy nem érte jönnek. De igazi hálát akkor adunk, amikor értünk jönnek, mert bajban vagyunk. Olyan őrangyalok, akik szükség esetén felbukkannak, és mindenkinek segítenek. Olyan dolog ez, amit természetesnek veszünk, pedig nem volt mindig így.

Kevés olyan területe maradt életünknek, ahol minden különbség eltűnik az emberek között, de a mentés ilyen. Nem, kor, bőrszín, vallás, politikai beállítottság és még sokáig lehetne sorolni, hogy milyen különbségek alapján ítéljük meg, illetve ítéljük el egymást. A mentős azonban, aki egy balesethez érkezik, automatikusan félreteszi, kizárja ezeket a tényezőket, és egyetlen dologra koncentrál: az életmentésre, a sérült vagy beteg állapotára. Ez az igazi egyenlőség, és ez az igazi szolgálat, amely a kezdetek óta folyamatosan fejlődik.

135 éve jön a segítség, ha baj van

135 éve jön a segítség, ha baj van

A Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére, 1887. május 10-én megalakult Önkéntes Mentőegyesület (ezért ünnepeljük minden évben május 10-én a mentők napját Magyarországon), és az első világháborút követően, 1926-ban életre hívott, országos kiterjedésű mentőállomás-hálózatot üzemeltető Vármegyék és Városok Országos Mentő Egyesülete (VVOME) voltak az első szervezetek, amelyek összefogták és irányították a mentést. Az Országos Mentőszolgálat 1948-ban jött létre, ettől kezdve a mentés állami feladattá vált. Napjainkban a szervezet működése jóval több, mint az életmentés sürgős esetekben, bár ez sem kevés. Az OMSZ irányítja a különböző mentőszervezetek működését, szakembereket képez, valamint országszerte oktatja az oxyológiát, azaz a mentéstant.

A mentősök személyi állománya közel 8500 mentődolgozóból áll

A mentősök személyi állománya közel 8500 mentődolgozóból áll

Az orvosok alapvető feladata a gyógyítás, amelynek speciális részét képezi az elsősegélynyújtás, illetve az életmentés. A mentőszolgálat tulajdonképpen óriási logisztikai feladat, amelyben infrastrukturális, tárgyi és személyi feltételek biztosítása és összehangolása a cél a lehető leghatékonyabb módon. Ennek a hatékonyságnak pedig több fontos pillére is van, alapvető az állomáshálózat, a jármű- és eszközpark, továbbá a személyi állomány.

Az idő olyan tényező a mentősök számára, amely mindent eldönthet.

Emberi életeket is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy hogy működik az a hálózat, amelyben a szolgálat dolgozik. Ennek a hálózatnak a központjait az állomások adják, amelyek az évek során egyre nagyobb számban és egyre célszerűbb elhelyezéssel jöttek létre.

Az 1960-as évek közepén megyeszékhelyi központokkal kialakították a megyei mentőszervezeteket, irányításuk a főorvosaik feladata lett. Ez a struktúra 2005 nyarán átalakult, és a megyei mentőszervezetek szerepét hét regionális mentőszervezet vette át. Az alapításkori hetvenhat mentőállomásból álló országos hálózat az 1960-as években dinamikus fejlődésnek indult, ami az 1980-as évek végétől ismét felgyorsult. Napjainkban a Mentőszolgálat 255 mentőállomással rendelkezik. Úgy helyezték el őket, hogy a riasztását követő 15 percen belül, bárhol a helyszínre érkezzenek.

Az OMSZ gépjárműállományának alakulása szervesen összefüggött az állomáshálózat fejlődésével. Az induló kocsipark 1948-ban 140, napjainkban mintegy ezer gépjárműből áll. A nap 24 órájában, 753 gépkocsi, mentőegység teljesíti szolgálatát, évente 40 millió kilométert megtéve. A segítség nemcsak földi úton, hanem – ahogyan az igazi angyalokhoz illik – az égből is érkezhet. Az OMSZ légimentést és sürgős légi betegszállítást is végez.

Az OMSZ légimentést és sürgős légi betegszállítást is végez

Az OMSZ légimentést és sürgős légi betegszállítást is végez

A mentősök személyi állománya közel 8500 mentődolgozóból áll, akik évente több mint 1,2 millió mentőfeladatot teljesítenek.

Az orvostudomány, a technológia folyamatosan fejlődik, ezzel lépést tartanak a mentősök is. Már nemcsak a 112-es segélyhívó telefonszámon kérhetünk segítséget, hanem mobiltelefon segítségével egy speciális alkalmazásban is. Ez az Életmentő App, amelyben saját profilt is létre lehet hozni, ebben az előre kitöltött egészségügyi adatok megkönnyítik a segélyhívást és a mentők munkáját is. Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy előre megadhatjuk fontos adatainkat (például ismert betegség, kezelés, gyógyszerérzékenység stb.), így azok egy gombnyomásra, a segélyhívással azonos időben megjelennek a mentésirányítóknál. A mentők nemcsak a bajbajutott személy tartózkodási helyét, hanem egyebek mellett még a telefonja töltöttségi szintjét is láthatják, ami a készülék lemerülése esetére hasznos információt jelenthet.

A mentőszolgálat óriási logisztikai feladat

A mentőszolgálat óriási logisztikai feladat

A magyar nyelv csodálatosan fejez ki dolgokat! A „szolgálat” is hűen tükrözi, hogy nemcsak társadalmilag hasznos és fontos munkát látnak el az OMSZ dolgozói, hanem egy nagyobb, igaz ügyet is szolgálnak vele. Nélkülük már nem is tudjuk elképzelni az életünket, és bizony nagyon sok honfitársunknak nem is lenne már élete nélkülük.

A mentősök napja tehát május 10. de a mentősök minden nap, minden percében készek arra, hogy ha kell, segítsenek. Ez az igazán nagy szó! A cikk végére csak egy másik nagy szó illik: köszönjük!

Lévai Ferenc

Share: