Sign in / Join

A legendák kastélya – Nádasdy-kastély

Share:

Ismét látogatható a Fejér megyei Nádasdladány ékköve, a régi pompájában megújult Nádasdy-kastély. Kifejezetten romantikus kirándulóhely, de közös családi programként is megállja a helyét a Budapesttől 80, Balatontól 20 kilométerre lévő nevezetesség, Veszprém és Székesfehérvár közelségében.

Igazi romantikus mesekastély a Nádasdladányban található Nádasdy-kastély. Az eredeti, kisebb kastélyt Nádasdy Ferenc 1873-ban átépíttette, és kibővíttette angol gótikus, úgynevezett Tudor-stílusban. A historizmus korának egyik legszebb magyar kastélya, valóban olyan, mint egy angol vagy skót kastély, tornyos, csipkés, sokkéményes, és hatalmas angolpark veszi körül. A közel 20 hektáros díszkert kitűnő hely piknikezni, és a növényritkaságok között pihentető sétákat tehetünk, rápillantva a csodálatos díszletnek tűnő kastélyra.

A legendák kastélya - Nádasdy-kastély

A kastélyt annak idején választékos ízléssel rendezték be, nem hiányoztak a kor legmodernebb technikai vívmányai sem, mint a csatornázás, a légfűtés, a gáz- majd a villanyvilágítás. A szobákat a telefon elődjével, beszélőcső-hálózattal is ellátták. Az építményt kovácsoltvas csillárok, faragott fabútorok, festett üvegablakok tették díszessé, amelyek a kor híres mestereinek keze munkája által készültek.

A legendák kastélya - Nádasdy-kastély

A kastélyt a szerelem kastélyának is nevezik, ugyanis gróf Nádasdy Ferenc és felesége, Zichy Ilona házasságkötésük idején kezdték el az építést. Az ifjú – mindössze 24 éves – feleség azonban váratlanul meghalt. Nádasdy Ferenc szerelme olyan mély volt, hogy soha többé nem nősült meg, sőt, a kastély szobáit is úgy rendezte be, ahogyan eredetileg a feleségével eltervezték.

A földszint egy részén lévő berendezett helyiségek közül az Ősök Csarnoka és a könyvtár a legérdekesebb. Az Ősök Csarnokában találjuk a Nádasdy család felmenőinek egészalakos festményeit, időrendi sorrendben. A termet gigantikus kovácsoltvas csillár, hatalmas márványkandalló és pompás kandeláberek díszítik.

Nádasdy-kastély - Ősök csarnoka

Nádasdy-kastély – Ősök csarnoka

A teljes egészében fából faragott berendezésű könyvtár kazettás mennyezetével és galériájával is plasztikusan mutatja nemcsak a Nádasdyak kifinomult ízlését, hanem fényűző gazdagságát is. A kastély a 19. század közepétől a II. világháború végéig a család egyik székhelye volt. Rendkívül fontos volt számukra az ősök tisztelete: a család zászlaja a kastély tornyán lengett, a bejárat felett pedig a címerük kapott helyet A kastélyban interaktív kiállítás kalauzolja el a vendégeket a főúri világ hangulatába, a családfa legérdekesebb karaktereiről animációs filmet készítettek, amelyet a csarnok alatti pincében lehet megtekinteni. A kastély kávézóját korhű bútorokkal rendezték be, és korabeli újságok díszítik az asztalokat. A festményeken látható ruhakölteményeket akár fel is próbálhatják a látogatók, és fotót is készíthetnek róluk. Az óratorony tetőkilátójáról érdemes a környező panorámát is megcsodálni.

A Nádasdy-kastély gyerekkel is jó program, hiszen a felújítás során több szempontból is felkészültek a különböző korosztályok igényeire. Az emeleten egy egész játszószobát szenteltek a kisebbek szórakozásának, ahol a korabeli játékok mellett babaház és működő terepasztal is kínálja magát.

Bővebb információ: nadasdladanyikastely.hu

Share: