Sign in / Join

A nagyság és a nagyság átka

31
0
Share:
A Real Madrid csapata a Bajnokok Ligája trófeájával a díszemelvényen

A Real Madrid a világ egyik legnagyobb és legsikeresebb futballkulbja. Neve fogalom, ami a sporton túli tartományban is bőven hordoz jelentést. Rárakódott, hozzácsapódott rengeteg járulékos vonatkozás, gyűlölik és rajongják, a mellette vagy vele szembeni helyezkedés határozza meg sokak identitását. Egy fogalomba sűrítve az hódolat és utálat egyaránt érthető meglétét: a Real Madrid maga a nagyság.

Real Madrid címer„A labdarúgás Madridba az Institución Libre de Enseñanza egyetem tanárai és diákjai által jutott el, akik közül többen Nagy-Britanniában tanultak. Ők alapították meg 1897-ben az első madridi labdarúgóklubot, a Footbal Club Skyt. Ez a klub 1900-ban kettévált, a New Foot-Ball de Madrid és a Club Español de Madrid lépett a helyébe. Utóbbi klubból 1902. március 30-án jött létre a Madrid Football Club, a Real Madrid közvetlen elődje” – írja a Wikipédia a történelmi alapokról.

Nem a Real Madrid – melynek nevébe a „királyi” jelző kevesebb mint húsz évvel az alapítás után, 1920-ban került – a legősibb európai nagy klub, de története szinte kezdettől ezzel a „fenséges” körítéssel párosul: a nevét az akkori spanyol uralkodótól, XIII. Alfonztól kapta. A Real jelző pedig mintha kötelező védjegyként szolgált volna, saját identitását szinte az első perctől arra alapozza, hogy „nagy, fenséges, királyi, első”. Szurkolói ma is tisztában vannak ezzel, pont ez az, ami sokak szemében a leginkább irritáló jelenséggé teszi a világ futballjában a fehér színt választó klubot. Megjegyzendő, a győzelem mint alapállás azért sem állhatott messze tőle, mert alapítása után három évvel már elhódította a spanyol kupát.

Ismerek olyan, kitűnő és objektivitásában tekintve megingathatatlan szakmai elemzőt, aki miközben hibátlanul fejti ki, mondjuk, a közelmúltban több Bajnokok Ligáját megnyert Real Madrid minden erényét, és egy pillanatig sem vitatja korszakos jelentőségét, sosem tagadta, hogy szívből „rühelli” az egész mentalitást, ami a királyi klubot jellemzi és nem hajlandó elfogadni semmilyen azonosulási pontot. Mert a hatalmi gőg, az arrogáns felsőbbrendűség szimbólumának tartja őket – ráadásul a Real Madrid ezt a metódust már sok évtizeddel ezelőtt is képviselte.

A madridi klub volt az első, Santiago Bernabeu elnöksége alatt, amelyik korát megelőzve globális márkaként tekintett magára, és mindenféle aggályok nélkül válogatott, vásárolt össze világklasszis futballistákat akkor, amikor a futball még egyértelműen a lokális kultúrák jelképe és harca volt. Mi, magyarok ezt sokaknál jobban tudjuk, hiszen a karrierjét újjáépítő, itthon leírt Puskás Ferencből Madridban lett a modernebb futball szupersztárja, kelet-európai hősből úgymond „brand”, világmárka. Oldalán a dél-amerikai legenda Di Stéfanóval felvitte a csúcsra és ott is tartotta éveken át a Real Madridot.

Az 1960-as glasgow-i BEK-döntőn a Real Madrid 7:3-ra verte az Eintracht Frankfurtot

Az 1960-as glasgow-i BEK-döntőn a Real Madrid 7:3-ra verte az Eintracht Frankfurtot

Di Stéfano és Puskás 1960-ban

Di Stéfano és Puskás 1960-ban

Minden idők legnagyobb európai klubmeccsei közé sorolják az 1960-as glasgow-i BEK-döntőt, amelyben a Real Madrid 7:3-ra verte az Eintracht Frankfurtot úgy, hogy a két ikon, Puskás és Di Stéfano szállította az összes góljukat. A Nagyság testet öltött – később viszont bebizonyosodott: a sportban nincs olyan, hogy a nagyság mindig eredményességet is jelent. A Real Madridra jöttek szűkebb esztendők is a pályán, a politikában pedig sokáig cipelte (és ellendrukkerei szerint a mai napig cipeli) a fasiszta Franco-rezsim bélyegét, amely éppúgy címerének tekintette a klubot, mint idehaza a kommunista rendszer a Budapesti Honvédot. A diktatúrák elmúlnak, a konnotáció marad – főleg, ha egy klub olyan büszke rátartisággal hordja a „nagyság” címerét, mint a Real Madrid.

Ezzel együtt a hetvenes években igencsak vékonyan csordogáltak a sikerek, a spanyol futball egyébként sem tudott kitörni a kontinenst akkor uraló angol, német, holland nagyok szakmai árnyékából. A Real Madrid „fenséges” önképét már a globális futballforradalom új szakaszában kezdte újjáépíteni a gigantomán Florentino Pérez, aki az akkor már szabadon igazolható külföldi játékosok legjobbjait kivétel nélkül a fehér mezben képzelte el. A „galaktikus” éra ugyan trófeában nem volt túl gazdag, de gazdaságilag felfoghatatlan értéket jelentett az akkor már minden kontinensen milliós táborral büszkélkedő klub számára, hiszen az egyetemes futball leginkább pénzzé tehető, személyes márkái öltötték magukra a fehér mezt.

A Bernabéu stadion öltözője

A Bernabéu stadion öltözője

„Napozik” a gyep a stadionban

„Napozik” a gyep a stadionban

És bármit is gondolunk a Real Madrid azóta ismét hatalmon lévő elnökéről, illetve az általa képviselt szemléletről, egy dologban a mai napig ugyanarról beszélünk, ha a Real Madridról van szó: a stílus, amit a csapat a pályán képvisel, a mindenkori uralkodói nagyságot kell, hogy jelképezze. A Real Madridban játszani azt jelenti, hogy te vagy a legnagyobb – de ez legalább akkora teher, mint rang. A nagysággal együtt jár a nagyság átka. A „fehér balett” nem játszhat szürkén, nem lehet pragmatikus: a Real Madridnak nyernie kell, de az sem mindegy, hogyan. Edzők sora bukott bele az elnöki nagyságmánia gyakorlati hátrányaiba: királyok kellenek a pályára, de ha a megfelelő egyensúlyt biztosítani képes „közkatonák” nem kapnak megbecsülést, a projekt kudarcra van ítélve.

A Real Madridban legutóbb Zinedine Zidane, a Galaktikusok élő szimbóluma volt képes megfelelő elegyet gyúrni a csillogásból és a munkából – lehet, hogy Zidane a forradalmi újításokat tekintve egyáltalán nem „nagy” edző, de a rendelkezésére álló állományhoz egy időben megtalálta a kulcsot. Tegyük hozzá, ez elsősorban az európai csúcsligában, a BL-ben volt sikeres projekt, miközben odahaza többnyire a Barcelona mögött végeztek a kupákban. De a Nagyság szobra egy időben ismét állt Madridban.

A Real játékosai ünneplik a 2008-as Szuperkupagyőzelmüket

A Real játékosai ünneplik a 2008-as Szuperkupagyőzelmüket

Florentino Pérez azóta az európai futballgazdaság nagy előremenekülésének, az európai Szuperligának az élharcosa, egyelőre az UEFA vezetőivel harcban. A futballpiac azonban könyörtelenül halad a megszabott és a gigantikus hitelek miatt már aligha változtatható úton. A Real Madrid évtizedei többnyire a nagyság szólamainak valójában nagyon praktikus okok vezette fontosságáról szóltak – semmi okunk feltételezni, hogy ez a következő évtizedekben változni fog. Kérdés, hogy a Real Madrid képes lesz-e a jövőben megfelelni saját identitásának.

Somos Ákos
Borítókép: A Real Madrid csapata a Bajnokok Ligája trófeájával a díszemelvényen

Share: