Sign in / Join

Adalékanyagok a konyhában: a hétköznapi csomagolások rejtett veszélyei

Share:
Adalékanyagok a konyhában: a hétköznapi csomagolások rejtett veszélyei

Az élelmiszer-adalékok világát éljük. Összegyűjtöttük a legtöbbször előfordulókat, és néhány tippet is adunk arra, hogyan kerüljük el őket.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) az adalékanyagok több mint tízezer fajtáját tartja számon. Noha az „adalékanyagok” életünk részei, manapság egyre több kutatás világít rá arra, hogy bizony károsak az egészségre.

Mik is azok az adalékanyagok? 

Az adalékanyagoknak két nagy csoportját különböztethetjük meg: a közvetlen, azaz az élelmiszerben található, illetve a közvetett, azaz a csomagolásban található anyagokat.

Magyar Élelmiszerkönyv értelmezésében minden olyan – tápértékkel rendelkező vagy nem rendelkező – anyag adalékanyagnak számít, amely

  • rendszerint nem jellemző vagy nem szükséges összetevője az élelmiszernek,
  • rendszerint nem fogyasztjuk élelmiszerként,
  • szándékosan adják hozzá az élelmiszerhez vagy a csomagoláshoz,
  • tehát közvetlenül vagy közvetetten az élelmiszer részévé válhat.

Melyek a leggyakrabban használt adalékanyagok? 

  • Biszfenol A (BPA).Leginkább a polikarbonát műanyagok előállítására használják. Főképpen műanyagokban, cumisüvegekben, műanyag edényekben van jelen; növelheti az ember testzsírszázalékát, korai pubertást okozhat, hatással lehet a fogamzó- és nemzőképességre, valamint az idegrendszerre.
  • Ftalátok. Az ipari élelmiszergyártás során a műanyagok lágyítására használják. Károsíthatja a férfiak nemzőképességét, gyermekkorban növelheti az elhízás esélyét, valamint szív- és érrendszeri problémákat okozhat.
  • Perfluor-alkil (PFAs). Élelmiszer-csomagoláshoz használt kartonokban, zsírpapírban található; csökkenti az immunitást, illetve a termékenységet, befolyásolhatja a pajzsmirigy működést.
  • Mesterséges élelmiszer-színezékek (AFCs). Termékek tárolása során fellépő színveszteség és színváltozás megelőzésére használják. Hatással lehet a gyermekek koncentrációjára és viselkedésére.
  • Nitrát, nitrit. Elsősorban húsok, halak és sajtkészítmények adalékanyagaként fordul elő. Szerepe lehet az emésztő- és az idegrendszeri daganatok, pajzsmirigyproblémák kialakulásában.

Hogyan csökkenthetjük az adalékanyagok előfordulását az ételeinkben? 

•	Válasszunk friss, csomagolásmentes vagyAdalékanyagok a konyhában: a hétköznapi csomagolások rejtett veszélyei

Adalékanyagmentes élelmiszereket vásárolni manapság sajnos lehetetlen. Az alábbiakra odafigyelve viszont csökkenthetjük az előfordulásukat:

  • Válasszunk friss, csomagolásmentes vagy fagyasztott zöldségeket!
  • Kerüljük az előre csomagolt és feldolgozott húskészítményeket!
  • Műanyag tárolók helyett használjunk üvegből, rozsdamentes acélból készülteket!
  • A műanyag ételtartókat és evőeszközöket mindig kézzel mossuk el, ne a mosogatógépben!
  • Az élelmiszer-kezelés előtt és után minden alkalommal mossunk kezet, hiszen a kemikáliák érintés útján az ételekbe is kerülhetnek!
  • Olvassuk el, mi áll a címkéken, ugyanis az adalékanyagokat kötelező feltüntetni a csomagoláson.

Forrás: greendex.hu

Eredeti cikk: https://greendex.hu/adalekanyagok-a-konyhaban-a-hetkoznapi-csomagolasok-rejtett-veszelyei/

Share: