Sign in / Join

Az éghajlatváltozás motorjai a városok, de a megoldást is tőlük várhatjuk

Share:

A világ városai jelentős szerepet játszanak a klímaváltozásban, ugyanis az üvegházhatású gázok jelentős részét ezek bocsátják ki. Épp ezért elengedhetetlenül fontos részük van a kibontakozó válság kezelésében is.

Nemrégiben megjelent az IPCC (ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Testület) új jelentése, amelyben a tudósok felvázolták, miképp lehetne eredményesen megfékezni a kibocsátásokat. A közlemény szerint a karbonkibocsátás „gyors, mélyreható és azonnali” csökkentésére van szükség ahhoz, hogy elkerüljük az éghajlatváltozás több milliárd ember életét veszélyeztető következményeit.

Az éghajlatváltozás motorjai a városok

Az IPCC a globális felmelegedés megoldásairól szóló jelentésében, amelyet 278 szerző állított össze, arról számolt be, hogy mit tehet a világ a rendkívül veszélyes jövő elkerülése érdekében. A jelentés hangsúlyozza: még ha a kormányok által 2020 végéig elfogadott, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló összes intézkedést végre is hajtanák, a világ hőmérséklete akkor is 3,2 Celsius-fokkal fog emelkedni ebben az évszázadban. Az IPCC javaslata szerint a szén-dioxid-kibocsátásnak 2025-re kell elérnie a csúcspontját, majd ezt követően gyorsan csökkennie kell, és 2050-re el kell érni a nettó zéró karbonkibocsátást.

Az éghajlatváltozás motorjai a városok

Az IPCC közleménye szerint a városi infrastruktúra, és az ezen településeken zajló emberi tevékenység felelős a mai kibocsátások több mint kétharmadáért.
De a városok potenciálisan „meg is oldhatják a probléma kétharmadát”.

Világszerte számos város lépett máris a változás útjára. A több mint 30 millió lakosú indiai Mumbainak például részletes tervei vannak a kibocsátás mérséklésére, illetve a városi élet átalakítására. Az egykori Bombay ezzel 2050-re a régió első szén-dioxid-semleges nagyvárosává szeretne válni. Mumbai télen egyre hidegebb, nyáron egyre melegebb. Ha a tengervíz szintje tovább emelkedik, a város egyes területei víz alá kerülhetnek.

Európában is számos fontos intézkedés született már ma is. Párizsból például kitiltották a dízelautók egy jelentős részét, míg Londonban a környezetszennyező járművek után külön díjat kell fizetni. Ide tartoznak persze az olyan intézkedések is, mint a kibocsátásmentes közösségi közlekedés fejlesztése, a kerékpározás vagy épp a városi zöldterületek kialakításának támogatása. A jelentés olyan megoldásokról is szót ejt, mint például a zöldtetők létrehozása vagy az épületek energiahatékonyságának javítása.

Az éghajlatváltozás motorjai a városok Az éghajlatváltozás motorjai a városok

A 21. század a városok évszázada lesz, amelyet a globális városi lakosság tömeges növekedése határoz meg – áll a jelentésben. A városi népesség globális aránya jelenleg körülbelül 55%, 2050-re pedig várhatóan 68%-ra emelkedik. A legnagyobb népességnövekedés pedig épp azokban a főként ázsiai és afrikai városokban várható, ahol az éghajlatváltozás jelentősebb hatást fejt majd ki. Épp ezért létfontosságú a klímaváltozás lassítása és a felkészülés a következményeire.

A jelentés egyben figyelmeztet is: ha nem lépünk közbe, a városi kibocsátások az évszázad közepére megduplázódhatnak. Ennek szinte biztosan katasztrofális következményei lennének.

Forrás: greendex.hu

Share: