Sign in / Join

Babérlevél – ősi kincs nagy erővel

18
0
Share:
Babérlevél – ősi kincs nagy erővel

A Földközi-tenger vidékén honos, örökzöld cserje, a babérlevél minden konyhában helyet kap. Elképzelhetetlen nélküle a krumplifőzelék, de különböző pácokban is remekül érvényesül az íze; emellett savanykás ételek készítésénél is ajánlott a használata. Az ókorban a dicsőség, a győzelem jelképe volt, ugyanakkor számos betegségre nyújt gyógyírt is.

Babérlevél (Laurus nobilis)

Az ókori Görögországban Apollón szent növényeként ismerték a babérlevelet. Apollón volt az orvostudomány és a gyógyítás istene, de nemcsak a testet gyógyította, hanem a lelket is megtisztította. Képes volt feloldozást adni a háborúk ideje alatt elkövetett bűnök alól, ezért vált később a babérlevél a győztes római katonák jelképévé. Hiedelmek szerint a babér képes megvédeni a testet bármilyen külső sérelem, támadás ellen is. Az indiánok például a babérfüst segítségével érték el a lélek nyugalmi állapotát.

Ugyanakkor a legjelesebb római költők és római császárok homlokát babérkoszorúval illették, és az ókori olimpia győzteseit is babérkoszorúval ruházták fel. A katolikus ábrázolásokon a szüzek és vértanúk általános attribútumaként szerepel. Itthon albertlevél, illatfa, bürbérfa és szagoslevél néven is ismert.

A hétköznapokban a babérlevelet elsősorban fűszernövényként ismerjük, amelynek kesernyés íze különleges ízt ad az ételeknek. Elsősorban savanyításhoz, főzéshez használjuk, levesekhez, főzelékekhez, sültek fűszerezéséhez; a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön például hurkafűszerként is alkalmazzák. Főleg a burgonyából készült ételekhez illik jól, de a borókabogyóval együtt a vadhúsok pácolásánál is nagy szerepe van.

A gasztronómiában való felhasználásán kívül a babérlevélről kevesen tudják, hogy milyen hasznos és egészséges növény, amelynek fogyasztása számos módon képes jótékonyan hatni az egész szervezetre. A növény fitonutrienseket tartalmaz, amelyek csökkentik a gyulladást a szervezetben, így babérleveles borogatással enyhíthetjük az ízületi gyulladásokat, fájdalmakat. A babér köptető, köhögéscsillapító, hatásos vírus-, gomba- és baktériumölő, ugyanakkor az emésztést javító tulajdonságáról is ismert. Érdemes babérlevélteát kortyolni, amely nyugtató, vízhajtó, hányingercsillapító és gyomorerősítő hatású, továbbá hasi görcsök enyhítésénél is nagy segítség. Serkenti és megkönnyíti a szervezet méregtelenítését, a káros anyagok kiürülését. Érdemei közé sorolandó még, hogy a szív jó barátja, koffeinsavat és egyéb antioxidánsokat tartalmaz, amelyek erősítik az erek falát, és csökkentik a magas koleszterinszintet. Kivonatának napi fogyasztása kutatások szerint elősegíti a vércukorszint csökkenését is.

A babérlevél ugyanakkor nemcsak a testi fájdalmakat enyhíti: a levelekben található linalool képes oldani a stresszt, különösen aromaterápiaként. Idegnyugtató és alvássegítő tulajdonságokkal is bír. A szépségápolás területén is nagyon hasznos, kiválóan lehet kezelni vele a korpás fejbőrt, erőssé és fényessé teszi a hajat.

Tipp! A babért a főzés utolsó szakaszában adjuk az ételhez, mert ha túl sokáig főzzük, kesernyéssé teszi.

Recept rovatunkban ezúttal a babérlevél felhasználásával készült, lélekmelengető krémes burgonyalevest ajánljuk figyelmükbe.

Share: