Sign in / Join

Baktériumtanya a konyhában: a mosogatószivacs veszélyei

Share:
Baktériumtanya a konyhában: a mosogatószivacs veszélyei

Tanulmányok sora mutatta ki, hogy lakásunkban a legszennyezettebb helyiség nem a fürdőszoba vagy a mellékhelyiség, hanem a konyha. Azon belül is a mosogatószivacs a legveszélyesebb, valóságos baktériumtanya, aminek tisztán tartására és időnkénti cseréjére mindenképpen oda kell figyelnünk, ha szeretnénk elkerülni, hogy az egészségünkre ártalmas kórokozók átkerüljenek az ételeinkre.

Ha belegondolunk, valóságos időzített bomba lehet egy ártatlanak tűnő mosogatószivacs, ha nem figyelünk oda rá kellőképpen. Ugyanis ezek a napi konyhai használat során használt tárgyak igazi csírafészkek, amiket nemcsak a maradék ételek táplálnak, hanem szivacsos szerkezetük és a nedves környezet még elő is segíti a szaporodásukat.

Baktériumtanya a konyhában: a mosogatószivacs veszélyei

Német tudósok egy korábban, a Scientific Reports tudományos folyóiratban publikált tanulmányban a klasszikus konyhai szivacsban vizsgálták a mikroorganizmusok számát. A kutatás megdöbbentő eredménnyel zárult: eszerint 362 különféle baktérium telepedhet meg egy szivacs réseiben. Ugyanakkor egy szivacs egyetlen köbcentiméterén a felszíntől a mély rétegig haladva 54 milliárd baktérium is előfordulhat. Elképesztő adat, főleg, ha belegondolunk, hogy egy szabványos méretű szivacs kb. 300 köbcentiméter.

A beazonosított kórokozócsaládok között volt az E.coli, a szalmonella, a Streptococcus (ami garat-, tüdő- és agyhártyagyulladást is okozhat), Staphylococcus baktérium is, ez utóbbi az ételmérgezések gyakori kiváltója. Sokkoló belegondolni, hogy alaposan elmosogatott konyhai eszközeink mégsem olyan tiszták, mint gondoljuk. Ugyanakkor elég csak hozzáérni a szivacsokhoz, és kezünkkel veszélyes kórokozókat juttathatunk mindenhová.

De hogyan védekezhetünk mindezek ellen? Összegyűjtöttünk néhány tippet, amivel megvédhetjük magunkat:

  1. Figyeljünk oda a szivacsaink tárolására: miután az összes vizet kicsavartuk belőle, levegős helyen tartsuk, ahol hamar megszáradnak, mert annál kevésbé szaporodnak bennük a kórokozók.
  2. Rendszeresen tisztítsuk szivacsainkat! Hetente legalább öt percre áztassuk be klóros tisztítószert tartalmazó vizes oldatba (lehet ecetes, citromleves vagy alkoholos oldat is).

(Ha hetente egyszer-kétszer betesszük hatvanfokos mosásba, drasztikusan lecsökkentjük a mikroorganizmusok életesélyeit, bár a legújabb kutatások szerint nem pusztul el mind, és még ellenállóbbá válnak. Ugyanez a helyzet a mikrohullámú sütőben való kétperces sterilizálással is – legyünk ezekkel óvatosak, körültekintők!)

  1. Az edényeket, poharakat mosogatás után hagyjuk maguktól megszáradni, ne törölgessük el!
  2. Hetente cseréljük le szivacsainkat újakra, ez a legjobb megoldás egészségünk érdekében.

Baktériumtanya a konyhában: a mosogatószivacs veszélyei

Sokan nem tudják, de a szivacsok nem véletlenül készülnek különböző (zöld, rózsaszín, sárga stb.) színekben. Az eltérő színek célja, hogy az ember ezek alapján megkülönböztetve takarítsa a különféle helyiségeket (vécé, fürdőszoba, a konyhai mosogató stb.), így nem kerülnek át a kórokozók egyik helyről a másikra.

Bíró Bernadett

Share: