Sign in / Join

Biológiai szúnyogirtónk – A Fecske

Share:

Egy fecske nem csinál nyarat, de ha nem lesz egy sem, akkor nem csak nyár nem lesz. Kétmillió fecske hiányzik Magyarországról, és ennek az ember az oka. Pedig ezek a madarak évente kétezer tonna kártevő rovartól szabadítanának meg bennünket. A fecskék további csökkenésének megállításában a lakosságnak is óriási szerepe van.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) szerint a fecskepusztulás oka az élelmiszer-pazarlást kiszolgáló nagyüzemi mezőgazdaság, a globális klímaváltozás, a nem korszerű vegyszerrel végzett szúnyoggyérítés és az, hogy sokan még ma is leverik a fecskefészkeket.
A városiasodott, sárfészket építő fecskék védelmében a lakosságnak és az önkormányaztoknak nélkülözhetetlen szerepe van. Az elmúlt két évtizedben sajnos több mint 50%-kal csökkent a hazai fecskeállomány, azaz mára minden második madár eltűnt az ereszek alól. Ennek a folyamatnak a megállítására és megfordítására több lehetőség is kínálkozik:

  • a meglévő természetes fészkek és telepek fokozott védelme (a fészekleverések hatósági bejelentésével),
  • március‒áprilisban kihelyezett műfészkek, sárgyűjtő helyek létesítése,
  • madárürüléket felfogó fecskepelenkákfelszerelése,
  • a parti fecskék segítésére költőfalaik felújítása, ásóval, lapáttal függőlegesre faragása.

A fecskék specialisták, csak repülő rovarra vadásznak. Nyugat-Európában már megtalálták a megoldást, nálunk viszont óriási károkat okoz az elképesztően rosszul, 98%-ban kémiai idegmérgekkel végzett szúnyoggyérítés. Ezzel az a baj, hogy minden rovart elpusztít. Száz elpusztított rovarból kettő szúnyog.

A parti fecskéknél az élőhelyvesztés már a folyószabályozásokkal elkezdődött. Ma már csak a Tisza Tokajtól északra lévő szakaszára jellemzők a madarak számára létfontosságú leszakadó partfalak, így a fecskék a szárazföldre, homokbányákba, esetenként munkagödrökbe voltak kénytelenek behúzódni.

A klímaváltozás miatt pedig egyre fontosabbá válik a fecskefélék szerepe az emberek, valamint társ- és haszonállataik egészségének védelme szempontjából, hiszen óriási szerepük van a kártevő szúnyogok (amelyek többek között a nyugat-nílusi lázat, a kutyáknál terjedő szívférget stb. hordozzák) és legyek elleni biológiai védelemben. Egy fecske évente kb. 1,5‒3,5 kg rovart fogyaszthat el, tehát beláthatjuk, hogy nemcsak jogszabályi kötelezettségünk, hanem kifejezetten érdekünk is, hogy védjük a madarakat.

Valamennyi, Magyarországon költő fecskefaj, a parti fecske, a molnárfecske és a füsti fecske védett, természetvédelmi értékük példányonként ötvenezer forint. A fecske minden fejlődési szakasza és származéka védett, tehát tojása, fiókája, kifejlett egyede, elhullott egyede természetvédelmi oltalom alatt áll! 

Gyakran úgy gondolják, hogy télen, amikor a fecskék nincsenek hazánkban, nyugodtan eltávolíthatók a fészkeik. Ez súlyos tévhit, az összes hazai fecskefajjal együtt élőhelyük, a fészkük is teljes, egész éven át tartó védelmet élvez!

Külső felújítás, szigetelés vagy karbantartás miatt a fecskék fészkének eltávolítása a helyileg illetékes Kormányhivatal egyedi engedélyével, április 1-jéig lehetséges. A Kormányhivatal kérelemre, a helyileg illetékes Nemzeti Park Igazgatóság szakértői véleménye alapján adja vagy nem adja ki az engedélyt. Amennyiben a Kormányhivatal engedélyezi a fecskék fészkének eltávolítását, akkor a kérelmező csak olyan eljárással alakíthatja át az adott épületet, amely az átalakítás után is lehetővé teszi a fecskék fészeképítését.

Az esetek döntő hányadában a fecskék ürülékével van problémája az embereknek, pedig az úgynevezett fecskepelenka felhelyezése megoldja a problémát. Ez a madárvédelmi higiéniai kiegészítő eszköz egy fészkenként legalább 30×20 cm körüli fa- vagy fémlap, amelyet a fészek alá helyezünk fel. A fecskepelenka felfogja az etető madarak és a fiókák ürülékét, így a fészek alatti terület tiszta marad.

Biológiai szúnyogirtónk – A Fecske

A fecskék drasztikus megfogyatkozásának a két, legfontosabb kiváltó okát: az élőhelyek nagymértékű átalakítását és a klímaváltozást az egyes ember nem tudja befolyásolni, ehhez globális összefogásra és beavatkozásra van szükség. A fecskéknek azonban az is nehézséget okoz, hogy egyre kevesebb fészekanyagot, vagyis sarat találnak maguknak a településeken, egyre több ugyanis a beton, az aszfalt és a térkővel borított terület. Ezen a problémán leginkább úgy segíthetünk, ha mi magunk alakítunk ki és tartunk fenn sárgyűjtő helyeket a fecskék számára, de már kaphatók műfészkek is, amelyekkel szintén megkönnyíthetjük a madarak életét.

Összeállította: Schulek Csaba

Share: