Sign in / Join

Burgonyakrémleves ‒ a hideg napok lélekmelegítője

56
0
Share:
Burgonyakrémleves ‒ a hideg napok lélekmelegítője ‒ Recept

A sötét, borús téli napokon, amikor zord az időjárás, egy forró burgonyakrémleves rögtön képes felderíteni a kedvünket. Főleg, ha valami finomsággal dobjuk fel, ami lehet bacon-, kolbász- vagy burgonyachips, esetleg egy kis reszelt narancsszínű cheddar sajt. Rendkívül egyszerűen, gyorsan elkészíthető, és garantáltan életkedvet csepegtet belénk!

Hozzávalók 4 személyre

A leveshez:

  • 500 g burgonya kockára vágva
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 800 ml víz vagy zöldségalaplé
  • 100 ml tejszín
  • 2-3 db babérlevél
  • só, bors, majoranna

 

A feltéthez:

  • baconchipshez:
    10 dkg szeletelt bacon
  • kolbászchipshez:
    1 szál lángolt kolbász
  • burgonyachipshez:
    1 db kisebb burgonya
    1 marék parmezán
    olíva olaj

 

A feltét elkészítése

  • A baconchipshez apróra vágjuk a bacont, és száraz serpenyőben ropogósra sütjük.
  • A kolbászchipshez a kolbászt vékony karikákra vágjuk, és száraz serpenyőben ropogósra sütjük.
  • A burgonyachipshez meghámozzuk a burgonyát, és vékony szeleteket vágunk belőle. Leitatjuk róla a felesleges nedvességet, és meglocsoljuk kevés olívaolajjal. A szeleteket sütőpapíros tepsire rakjuk, megszórjuk reszelt parmezánnal, és 170 fokos sütőben ropogósra sütjük.

 

A leves elkészítése

A hagymát és a fokhagymát a kolbász, illetve a bacon kisült zsírján üvegesre pirítjuk, majd rádobjuk a kockákra vágott burgonyát, és felöntjük vízzel (vagy alaplével), épp amennyi ellepi. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majorannával, és beledobjuk a babérleveleket. Puhára főzzük a burgonyát, beleöntjük a tejszínt, forralunk rajta még egyet, kivesszük a babérleveleket, és botmixerrel vagy robotgéppel összezúzzuk a burgonyát. Ha túl sűrűnek látjuk, kevés alaplével vagy vízzel hígíthatjuk. Tálaláskor a választott chipsszel és reszelt cheddar sajttal megszórjuk.

 

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Burgonyakrémleves ‒ a hideg napok lélekmelegítője

Share: