Sign in / Join

Drávucz Rita: Sportolóként és anyaként is példakép

Share:

Drávucz Rita vízilabdázóként mindent elért, anyaként pedig mindent megtesz a sikerért. A sportban érmekben, díjakban mérik a teljesítményt, szülőként pedig boldog kacajokban, kiegyensúlyozott gyermeki lélekben. Mindkettőért keményen meg kell dolgozni.

Drávucz Rita világbajnok, Európa-bajnok vízilabdázó, aki három olimpián képviselte Magyarországot a válogatottal. Klubszinten négyszer nyert magyar bajnoki, négyszer olasz bajnoki címet és háromszor Bajnokcsapatok Európa Kupáját. Lenyűgöző eredménysor, ami miatt sok sportoló példaképe, és erre még rátesznek egy lapáttal az egyéni elismerései. De a vízilabda csapatsportág, sokszor kerül előtérbe más, mások érdeke.

„Mindig a csapat érdeke volt az első. Előfordult, hogy bár sérült voltam mégis játszottam egy fontos meccsen. A mérkőzéseken pedig nem az a lényeg ki lő több gólt, vagy ki gyűjti be a kiállításokat, hanem hogy a csapatom győztesként hagyja el a medencét.”

Ezzel a mentalitással és eredménysorral nem meglepő, hogy kismamaként még úgy tervezte, a 2016-os, riói olimpián is részt vesz. Immár anyaként. Ám terveit felülírta egy váratlan fordulat: kislánya fizikai rendellenességgel született.

„Az élsport fizikailag is megterhelő, de volt egy ritmusa és tervszerűsége. Edzés, evés, pihenés, alvás váltotta egymást. Szülőként az első és az utolsó pont már nem igazán működött, az első 5 évben alig aludtam. Flóra idén nyáron lesz 8 éves és a születése után két évvel derült ki, hogy pontosan miért nem úgy fejlődik, mint a többiek. A CMT olyan rendellenesség, amelyben az idegek károsodnak és nincs rá gyógyszer. Az idegek stimulálása és az izomépítés azonban nagyon fontos a kezelésében. Sajnos mi sokáig bizonytalanságban éltünk. Pontosan ettől szeretném megkímélni a hasonló helyzetben lévő szülőket, ezért hoztunk létre egy alapítványt, honlapot, valamint Facebook profilt. Információkkal segítünk, összekötjük a szülőket szakemberekkel. Flóra fejlesztése (torna, eszközök, műtétek, kezelések) az első számú cél, a CMT megismertetése mellett. Vannak távolabbi céljaink, de addig még hosszú út áll előttünk, ebbe tartozik, hogy ne csak egy fejlesztőgép legyen Magyarországon.”

Rita nem szakadt el a sporttól. Sportmenedzser, a MOB Nők a Sportban bizottságának is aktív tagja. Sőt, a III. kerületi TVE játékosaként, az OB I-ben, OB I/B-ben még medencébe is ugrik időnként.

„2017-ben, részben a budapesti Masters Világbajnokság miatt visszatértem. A csapatunk meg is nyerte a tornát, így újabb pozitív élményekkel gazdagodtam. Ez is kellett ahhoz, hogy a mai napig, amikor időm engedi, akkor edzésre is elmenjek és meccseken is vízbe ugorjak. Amikor egy olimpián 8-10 ezer ember előtt kellett kisétálni a medencéhez az is óriási érzelmi bomba volt. Ehhez hasonló az anyaságban is előfordul. Flóra szerencsére egy nagyon kedves, okos kislány, de már ő is kiskamasz. Egyre erősebben kívánja érvényesíteni az akaratát. Ehhez is végtelen türelem kell, de a legnagyobb kihívásokat az első évek hozták. Amikor gipszelések és műtétek sorozatát végezték el rajta akkor nagyon kellett a lelki erő. A család és a barátok támogatása nélkül biztosan összeroppantam volna. Ezek az élmények kihozzák az emberből azt is, amiről nem is tudja, hogy képes rá.”

Rita a hazai parasport nagykövete volt kislányával 2019-ben. Sokat tesz a társadalom téma iránti érzékenyítéséért. Minden fórumon kiáll a társadalmi elfogadottságért és akadálymentesítésért. Flóra nevelésében is fontos szerepet szán a mozgásnak. Az elsődleges célja, hogy kislánya boldog és kiegyensúlyozott legyen. Ehhez a sport az egyik út, amiben édesanyja komoly tapasztalatokra tett szert, mindig egy csapat tagjaként.

Drávucz Rita kislányával

Drávucz Rita kislányával

Most lányával alkotnak egy csapatot. Egy céltudatos és legyőzhetetlen csapatot. És ebben a csapatban Flórának nem is kell sokáig keresnie a példaképét, mivel szinte minden rezdülését figyeli egy szempár, amely nagyon, nagyon hasonlatos a sajátjához.

Lévai Ferenc
Címlapfotó: Bach Máté


Adományainkkal hozzájárulhatunk a Flóra és sorstársai számára szükséges fejlesztések, terápiák, eszközök, elérhetőségéhez, amelyekkel a CMT idegsorvadás folyamata lassítható. https://wonderfloraandcmt.hu


A CMT a Charcot-Marie-Tooth rövidítése. Az elnevezés annak a három orvosnak a vezetéknevéből származik, akik 1886-ban írták le először a CMT-t. A perifériás idegek (a gerincvelőből a végtagok izomzatáig futnak) az agyból érkező parancsoknak a váz­izmokhoz való továbbításáért felelősek, valamint a perifériás információknak az agyba történő transzportjáért. Ezen idegek károsodása miatt a CMT-ben szenvedő emberek azt tapasztalhatják, hogy izmaik az évek során fokozatosan meggyengülnek, különösen a végtagokban. Időnként érzőidegeik érintettsége miatt fonákérzet, zsibbadás is jelentkezhet. További hasznos információk, tanácsok a CMT kezelésével kapcsolatban: https://wonderfloraandcmt.hu

Share: