Sign in / Join

Fogyasztható-e még a már lejárt élelmiszer?

Share:

Az élelmiszerek csomagolásán feltüntetett lejárati dátumokkal sokszor kerülünk bajba. Míg az egyik terméket még hetekkel, hónapokkal később is büntetlenül falatozhatjuk, addig másoknál tényleg érdemes nagyon komolyan venni a lejárati dátumot. Hogy ezután könnyebb legyen a döntés, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összeállított egy útmutatót, amiből kiderülhet, hogy mi az, amit akkor is megehetünk, ha már lejárt.

Ahogy a NÉBIH közleménye írja, a minőségmegőrzési idő lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni. Elképzelhető, hogy egy-egy ilyen élelmiszer minősége már nem olyan, mint egy frissebb terméké.

Viszont, ha bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk, és kibontás után a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást (íz, szín, szag, állag), a lejárt minőségmegőrzési idejű termék akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is elfogyasztható.

Egy doboz konzerv vagy egy üveg ásványvíz például a lejárat után akár egy évig is jó lehet még.

Ajánlás a minőségmegőrzési idővel rendelkező élelmiszerek lejárati idő után történő fogyaszthatóságáról

Ajánlás a minőségmegőrzési idővel rendelkező élelmiszerek lejárati idő után történő fogyaszthatóságáról

A NÉBIH Maradék nélkül programjának útmutatója hiánypótló lehet, amit nemcsak a lakosság, hanem a karitatív szervezetek és az élelmiszer-forgalmazók is hasznosnak találhatnak.

Az ajánlásban a szakemberek összegyűjtötték, hogy az egyes, minőségmegőrzési idővel rendelkező termékek lejárat után még mennyi ideig maradhatnak biztonságosak. Az ajánlott intervallumok a megfelelően tárolt élelmiszereknél tekinthetők irányadónak, továbbá lényeges, hogy minden esetben egyéni mérlegessel lehet csak eldönteni, valóban fogyasztható-e a termék.

Élelmiszereinken kétféle lejárati dátumjelöléssel találkozhatunk: minőségmegőrzési idővel és fogyaszthatósági idővel.

Fogyaszthatósági idő: a romlékony áruk jelölésére szolgál, amelyeknél a lejárat után komoly egészségügyi kockázattal kell számolni. Ezekkel nem szabad kísérletezni, inkább dobjuk ki még akkor is, ha sajnáljuk elpazarolni az élelmiszert.

Minőségmegőrzési idő: a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken található, azt az időtartamot mutatja, ameddig elvárhatjuk a gyártó által garantált minőséget, például ízt, illatot, színt vagy állagot. Ezek a termékek az adott dátum után veszthetnek minőségükből, élvezeti értékükből, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem fogyaszthatók.

Az útmutató itt található: Ajánlás minőségmegőrzési idővel rendelkező élelmiszerek fogyaszthatóságáról (gov.hu)

Forrás: greendex.hu

Share: