Sign in / Join

Hangfürdő – a szervezetünk öngyógyító mechanizmusának támogatásáért, a kiegyensúlyozottságért, a pszichés egészségért

Share:
Samsara, tibeti hangtál

A mindennapok terhétől, a stressztől, a szorongástól mindenki másképp igyekszik megszabadulni. Vannak, akiknek a hangtálak rezgése mutatja meg a belső csendet, a meditatív állapotot, békét, nyugalmat, boldogságot.

A hangrezgések, a zene gyógyító hatását már évezredek óta használják a világ minden táján, gondoljunk csak a törzsi sámáni szertartásokra vagy a keleti kultúrákban használt csengőkre, tálakra, gongokra. A hangtálak hangja megnyugtató és gyönyörű. Tekinthetünk a hangtálak hangjára egyfajta segítségként is, hiszen általa elcsendesíthetjük a tudatunkat, és megtalálhatjuk az utat a belső békénkhez, a lelkünkhöz, de emellett számos pozitív hatást is gyakorol nemcsak a lelki, hanem testi egészségünkre is.

Hogyan hatnak a rezgések?

Az emberi test 70%-a víz. A víz négyszer olyan jól vezeti a hangot, mint a levegő. A hangtál megszólaltatása során rezgés keletkezik, amely bizonyítottan felszabadít energiákat. A víz a gyógyító hatású rezgést nagyon gyorsan juttatja el testünk szinte minden pontjába.

Mi az a hangtálterápia?

A hangterápia vagy más néven rezgésterápia gyakorlata ősi megfigyeléseken alapszik, így a hangtálas kezelés évezredes hagyományokon alapuló, tradicionális gyógyítói eljárás, természetgyógyászati módszer. Számos kutatás igazolja, hogy ezeket a terápiákat hatékonyan alkalmazzák komolyabb betegségek esetében is: például a mély hangok rezgései enyhítik a Parkinson-kóros betegek kézremegését. De hatásos kiegészítő terápiának tartják a stressz hatására kialakult betegségek, a szorongások, a pszichoszomatikus betegségek, az autizmus, a depresszió, a pánikbetegség, a szenvedélybetegségek (elsősorban drog- és alkoholfüggőség), a gyermeki hiperaktív magatartás, az iskolai tanulási problémák, a demencia, a mentális és fizikai kimerültség, sőt a műtétek utáni lábadozás kezelésében is.

Miben segíthet a hangfürdő?

Javítja a közérzetet: ellazít, segít a relaxálásban, felszabadítja a fizikai blokkokat.
Lazítja a fáradt, feszült izmokat, enyhíti az ízületi fájdalmakat, oldja a görcsöket.
Jó hatással van fejfájásra, légzési, illetve alhasi problémákra, alvási nehézségekre.
Pozitívan hat a keringésre, anyagcserére.
Elősegíti a fizikai, mentális és érzelmi relaxációt, testünk energiával töltődik fel, vitalizálódik.
Pihenteti mindkét agyféltekét, megnyugtatja az idegrendszert, támogatja az immunrendszert, öngyógyító folyamatokat indít be.

Hogyan zajlik egy hangtálterápia?

A hangfürdő ideje alatt kényelmes helyzetben pihenünk. Meleg takaró és párna szolgálja kényelmünket. A meleg és kényelem azt üzeni testünk minden sejtjének, hogy nyugalomban, biztonságban van, és ez az ellazulást is megkönnyíti. A hangtálak búgó hangjai mély relaxációs állapotot hoznak létre. Ebben a relaxált állapotban a hanghullámok könnyedén helyreállítják a sejtek rezgésállományát, harmonikussá téve azt, miközben regenerációs folyamatok is elindulnak. A hangfürdős kezelések általában ötven-hatvan percesek.

Miből készülnek a hangtálak?

A terápiás célra használt hangtálak általában hét fém ötvözetéből: aranyból, ezüstből, rézből, vasból, ónból, cinkből és higanyból készülnek. Ez a hét fém azonos az alkímia hét legfőbb elemével.

Mi az a Samsara? Miben áll a különlegessége a világ legnagyobb hangtáljának?

A Samsara egy tibeti hangtál, amit a Guinness Rekordok Könyvébe is bejegyeztek mint a világ legnagyobb tibeti hangtálját. A Nógrád megyei Garábon található. 2018-ban öntötték, egy évszázados hagyományokkal rendelkező osztrák harangöntő műhelyben. Súlya több mint 2,5 tonna, átmérője 233 cm. Mérete lehetővé teszi, hogy élő kezelések alkalmával a belsejében is tartózkodhassanak. Fekve ketten, ülve akár öten is elférnek. Hatalmas élmény lehet bárki számára beleülni és hosszú perceken keresztül érezni a tál gyógyító rezgéseit.

Bíró Bernadett

A világ legnagyobb „hangtálja” – M2 Petőfi TV

Share: