Sign in / Join

Határtalan élmények a Bükki Csillagdában

Share:

Alig egy hónapja, március elején nyílt meg Közép-Európa legmodernebb csillagászati létesítménye, a Bükki Csillagda Répáshután. A csillagászati és természetismereti látogatóközpont a Bükk-fennsíkon található, melyet speciális adottságai – mint például, hogy nagy terület mentes a fényszennyezettségtől – alkalmassá teszik az éjszakai csillagászati észlelésekre is, így a Tejút és több csillagkép is tisztán, fényesen látszik. A Nap biztonságos megfigyelésére is alkalmas, világszínvonalú távcső, megtapogatható meteoritok, különleges VR utazások és csillagászati témájú tanösvény is várja a látogatókat.

A Bükki Csillagda komplex csillagászati és természetismereti látogatóközpont, amely a tudomány, az élmény, valamint az interakció hármasával, pedagógiai eszközök segítségével törekszik az ismeretek átadására.

Határtalan élmények a Bükki Csillagdában

Bükki Csillagda

Határtalan élmények a Bükki Csillagdában

Ezt a törekvést segíti a páratlan élményt nyújtó, ötven férőhelyes planetárium, ahol az égbolt csodái a nyolc méter átmérőjű kupolán jelennek meg. A több mint száz négyzetméter nagyságú látványt négy, egyszerre működő lézerprojektor szolgáltatja 4K minőségben, valamint aktív szemüvegek segítségével 3D filmélménynek is részesei lehetnek a látogatók.

A csillagászati megfigyelőhelyen a világ sorozatban gyártott legnagyobb kupolája alatt nappal a különleges naptávcsővel biztonságosan megfigyelhető a Nap, éjszaka pedig a bolygókban és a csillagokban gyönyörködhetünk.

Az esti attrakció felhős időben sem marad el, hiszen ebben az esetben a Bükki Csillagda alternatív csillagászati programokkal várja az érdeklődőket. Ezenfelül az ide fejlesztett VR eszközök is egyedi élményeket nyújtanak, amelyekkel a vállalkozó kedvűek repülhetnek a Bükk felett, illetve különböző küldetések részesei lehetnek az űrben vagy akár a Holdon és a Marson is.

Határtalan élmények a Bükki Csillagdában Határtalan élmények a Bükki Csillagdában

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kiemelten fontosnak tartja a Bükk élővilágának és természeti értékeinek bemutatását és megóvását, ezért a látogatóközpont mellett egy tanösvényt is kialakítottak. A Bolygótúra tanösvényen a túrázók a megtett út hosszával kiválóan érzékelhetik a Naprendszeren belüli távolságokat. A négy kilométer hosszú tanösvény mintegy két óra alatt járható be. A sárga „T” jelzésén haladva az állomásokon szerepelnek a planéták tulajdonságai, továbbá a terület földtani, kultúrtörténeti, növény- és állattani érdekességei és értékei is megjelennek.

Share: