Sign in / Join

Házi falafel

Share:

Házi falafel

A csicseriborsóból készült kis golyócska a Közel-Kelet jellegzetes, könnyű arab étele, ami a világ egyik legnépszerűbb streetfoodja is egyben. Gyorsan, könnyen elkészíthető otthon is. Fogyaszthatjuk akár pitatésztába töltve, paradicsommal, lilahagymával, salátalevelekkel, hummusszal vagy hamburgerben hús helyett, grillezett zöldségekhez, tahinivel (szezámszósz), de akár önmagában joghurttal, hidegen-melegen is megállja a helyét!

Házi falafel – Recept

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 dkg szárított csicseriborsó
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • 0,5 teáskanál sütőpor
  • 1 evőkanál liszt
  • 1-2 evőkanál víz
  • a sütéshez olaj

és a fűszerek:

  • só és bors ízlés szerint
  • 3 evőkanál friss petrezselyem
  • chiliízlés szerint
  • 2 teáskanál római kömény
  • 2 teáskanál koriander

Elkészítés:

  1. A csicseriborsót beáztatjuk egy éjszakára, majd másnap lecsöpögtetjük.
  2. Apróra vágjuk a hagymát, fokhagymát, petrezselyemzöldet, a római köményt, a chilit és a koriandert, majd a csicseriborsóhoz adjuk, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, miután alaposan összekevertük, aprítógépben finomra daráljuk.
  3. Ezután a masszát egy tálba borítjuk, és hozzáadjuk a tojást, a sütőport, a lisztet és a vizet, és kézzel összegyúrjuk, majd kb. egy órát letakarva hűtőben pihentetjük.
  4. A masszából vizes kézzel kb. evőkanálnyi mennyiséget kis golyókká formázunk, majd 170-180 fokos olajban kisütjük. (Egyszerre csak öt-hat darabot érdemes kisütni, hogy ne hűljön le túlságosan az olaj.)

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Share: