Sign in / Join

Jótékonyságon innen, stroke-on túl

Share:
M. Nyirő Mária

Anya. Feleség. Stroke-túlélő. Tanítónő. HR-es. Író. M. Nyirő Mária huszonkilenc évesen kapott stroke-ot. Ismerjék meg a történetét az ő tollából, mert tanulság és támasz lehet mindannyiunk számára abban a tekintetben, hogy milyen nehézségekkel teli utat járt be a csüggedéstől és bizonytalanságtól kezdve kitartásának köszönthetően az önzetlenségig, a nagylelkűségig és a hálaadásig.

Nyirő Mária vagyok. Sok lelki kilométert tettem meg onnantól, hogy a huszonkilencedik születésnapomon stroke-ot (agyi infarktust) kaptam, odáig, hogy immár megvásárolható az első meseregényem.

Nem mellesleg pedig, aki megveszi A varázsmag szövetsége című könyvemet, egyben adni is fog, ugyanis a teljes, magyarországi könyveladásból származó bevételemet az életveszélyesen beteg gyermekek kívánságainak teljesítésére ajánlottam fel.

Tökéletes gyermekkorom volt.

Teljes, szerető családban nőttem fel, egy csodás nővérrel, egy ajkai lakótelepen, ahol bicikliztünk, tollasoztunk, a padoknál bandáztunk, beszélgettünk.

Szuper iskolákba jártam, és nagyon szerencsés voltam a tanáraimmal is, amiért így, utólag szintén hálás vagyok. Körbevettek olyan minták, akiket/amiket szerencsés dolog volt követni.

Az olvasás és az írás szeretete szinte együtt született meg bennem. Amint megtanultam írni-olvasni, máris verseket költöttem. Emlékszem, hogy hétévesen már díjat nyertem egy bagolyról szóló versemmel. Később, középiskolában novellaíró-versenyen díjaztak. Ám a meséket a főiskola hozta vissza az életembe. Dr. Gombos Péter (a Magyar Olvasótársaság alelnöke) volt a gyermekirodalom-tanárom, akinek az órái annyira meghatározók voltak számomra, hogy már akkoriban megfogalmaztam magamban azt a vágyamat, hogy egyszer megjelenjen egy gyerekkönyvem. Az út viszont sokat kanyargott, míg idáig eljutottam.

A STROKE. A KÖNYV.

2011-ben agyi infarktust kaptam. Az egyensúlyi nehézségek miatt egy évig gyógytornára jártam, a beszédem szerencsére hamar rendeződött. Viszont sok dolgot átértékeltem. Volt fél évem, amikor az erős migrénjeim olyan gyakoriak voltak, hogy képtelen voltam miattuk munkahelyre bejárni, így sokat voltam otthon, egyedül.

Volt egy szuper társam, aki nagyon támogatta írói törekvésem, így kezdtek felszínre kúszni belőlem a mesék. Gyakorlatilag mindennap írtam, és lelkesen olvastam fel neki esténként. A varázsmag szövetségét egy Ajkáról Pestre tartó vonatúton kezdtem írni, még 2012-ben. Sajnos nehéz évek következtek, így ez a könyv a befejezésére várva került a fiókomba.

Írtam viszont egy másik kötetet. Mivel úgy tűnt, semelyik orvos nem támogatja azt a törekvésemet, miszerint anya szerettem volna lenni, egyre többet beszélgettem a „felhőn csücsülő kislányommal”, s ezekből a fantáziaélet-szeletekből született meg a még kiadatlan Pannus-mesék, melyet minden szeretetemmel és vágyammal fűszerezve írtam meg.

Amikor végre ‒ egy terhesen kapott agyérgörcs és még sok nehézség után ‒, megszületett a kis csodám, Panna, egyszerre minden kezdett a helyére rezonálni az életemben. Visszajöttek a mesék is, a boldogság is.

M. Nyirő Mária

Több írókurzuson vettem részt, s ezeknek köszönhetően rendeztem és befejeztem A varázsmag szövetségét. Hamarosan jött a hír: a Manó Könyvek Kiadó érdemesnek találta arra, hogy kiadja. Az örömöm elmondhatatlan volt.

AZ ADOMÁNY

Nem titkolom, hogy a nehéz évek alatt közel kerültem Istenhez, akinek megígértem: ha ennyi küzdelem után egyszer végre kisimul az életem, meghálálom azt a sok erőt és támogatást, amit tőle kaptam.

A hála pedig érdekes dolog: Egyszer megkérdeztem a szüleimtől, hogyan fogom tudni meghálálni nekik azt a sok jót, amit tőlük kapok. Édesapukám azt válaszolta, hogy ez nem így működik. Nem visszafelé kell a hálát adni, hanem előre. Fejezzem ki a saját gyerekem felé.

A Csodalámpa Alapítvány munkatársaival: Szilvágyi Erzsébettel, Patzauer Évával

A Csodalámpa Alapítvány munkatársaival: Szilvágyi Erzsébettel, Patzauer Évával

Azt érzem én is, valahogy így adhatom vissza azt a sok jót, amit Istentől kaptam, ezért támogatási szerződést kötöttem a Csodalámpa Alapítvánnyal, akik életveszélyesen beteg gyermekek kívánságát fogják teljesíteni az én írói jogdíjamból, ugyanis a teljes magyarországi könyveladásból származó bevételemet nekik ajánlottam fel. Így áramlik tovább az a körforgás, amiben hiszek: ha kapsz, adj is, amilyen szinten tőled telik.

Ha szeretne Ön is ehhez a karitatív törekvéshez csatlakozni, A varázsmag szövetségét bármelyik Líra és Libri boltban és online felületeiken is megvásárolhatja. Így adhatunk egy mosolyt oda, ahová amúgy kevés jut, a beteg gyermekek arcára.

M. Nyirő Mária

M. Nyirő Mária

„Szeretném hírét vinni annak, hogy van élet akár egy stroke után is. Hírét vinni annak, amire tanítanak a mesék: hogy a sárkányok, ha bennünk is vannak, legyőzhetők.”

„Szeretném emlékeztetni rá magunkat, hogy adni mindenki tud a maga módján, s ha képes rá, tegye is meg. Adni egy csodás körforgás.”

„Gyermekként a takaró alatt olvastam zseblámpával, villanyoltás után, annyira szerettem a könyveket. Hiszem, hogy ennek is köszönhetem, hogy felépültem és anya lehetek. Történeteimmel segíteni szeretnék azoknak a leendő felnőtteknek, akik most még mesehősök segítségével küzdik le a félelmeiket, évekkel később pedig talán majd kapaszkodót találnak bennük. Bátornak lenni nem azt jelenti, hogy nem félsz, hanem, hogy legyőzöd a félelmet.”

„A felajánlásommal szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy adni mindenki tud a maga szintjén, s tegye is, nem kötelességből, hanem emberségből.”

M. Nyirő Mária weboldala: https://www.mnyiromaria.com/

Share: