Sign in / Join

Kirándulástipp: Különleges természetközeli élmények Poroszlón – Tisza-tavi Ökocentrum

Share:

A kicsiket és nagyokat egyaránt rabul ejtő helyszín egész napra remek időtöltést tartogat egy családi kirándulásra. A látogatóközpont sokoldalúan, élményszerűen és játékosan mutatja be hazánk második legnagyobb tavának csodás élővilágát, természeti kincseit.

A Tisza-tavi Ökocentrum állatkert és szabadidős élményközpont egyben, amelynek négyszintes, felszálló madárra hasonlító főépülete és parkja 10 hektáron mutatja be a térség természeti csodáit. A hely igazi látványosság, amely 21. századi, modern, interaktív szemlélettel és eszközökkel, szórakoztatva tanítja az idelátogatókat.

Tisza-tavi Ökocentrum

A 2600 négyzetméter alapterületű központi épületben négy szinten állandó és időszaki kiállításokat tekinthetünk meg. A hely legnépszerűbb látnivalója Közép-Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszere, ami közel egymillió liter össztérfogatával és a benne bemutatott víz alatti élővilágával különleges, felejthetetlen élményt nyújt, mintha a víz alatt sétálnánk.

Tisza-tavi Ökocentrum

Az akváriumrendszer önálló ökoszisztémát rejt, ahol negyvenféle hazai halfaj mellett kétéltűek és hüllők életébe nyerhetünk bepillantást. A halakon kívül az akváriumrendszer vidám lakói a vidrák is: ezek a mókás állatok az Ökocentrum kedvencei, akikkel naponta három alkalommal, látványetetés során találkozhatnak a látogatók, és közelről figyelhetik meg viselkedésüket, ügyességüket.

A központi épület földszintjén az éjszakai ragadozókat bemutató tárlatot fedezhetünk fel, amely szintén igazi kuriózum. Élethű környezetben, speciálisan megvilágított terráriumokban láthatjuk a kétéltűeket és hüllőket.

A szintén itt található 3D-s mozi évszakonként mutatja be a tavat – néha madártávlatból, néha a halak szemszögéből vagy éppen a víz szintjéről.

A 7. emeleti, körpanorámás kilátó to­ronyból lélegzetelállító panoráma nyílik Poroszló településre és a környező tájra: egyik irányban a Tisza-tó, másik irányban a Bükk és a Mátra vonulatai is látszanak.

A főépületet körülölelő több mint 7 hektáros szabadidőpark állatbemutatóival és játszótereivel egyszerre vidámpark és állatkert, míg a létesítmény részét képező Tájház, halászskanzen és hagyományőrző baromfiudvar révén valóságos időutazást tehetünk a XIX. század világába. A szabadidőparkban állatsimogató, vízi játszótér, kalandpálya, sövénylabirintus várja a gyerekeket.

Tisza-tavi Ökocentrum

Szabadidőpark

Az Ökocentrumnak kikötője is van, ahonnan vízi túrákat és kishajós kirándulásokat lehet tenni; ugyanakkor innen rendszeres kishajójárat is indul a Tisza-tavi Vízi Sétányhoz és tanösvényhez, amelyen szemügyre vehetjük a Tisza-tó élővilágát.

Share: