Sign in / Join

Kirándulástipp: Meseutak Noszvajon – nem csak gyerekeknek

Share:

„Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy hegy lábánál meglapuló, dimbes-dombos falucska, ahol nemcsak emberek és kutyák, cicák, bárányok, cinegék, meg persze rókák és őzikék éltek. Ebben a faluban mesék laktak…” – olvashatjuk a noszvaji Meseút megálmodóinak honlapján.

Családi vagy baráti kiránduláshoz kiváló célpontnak ígérkezik Noszvaj, amely egész évben elérhető, népmesékre épülő programlehetőséget kínál. Három meseút közül választhatunk: a Családi Meseút, a Felnőtt Meseút és a Vadon Kulcsa ösvényei közül. A Meseút mindhárom útvonala teljes egészében szabadtéri program. Aki mobilmentes, igazi mesebeli kirándulásra vágyik, a falu vagy az erdő legszebb pontjait gyönyörű természeti és épített környezetben, a szabad levegőn barangolhatja be.

A játékos tanösvények kezdő állomása a Harmónia, illetve a Rozika cukrászda, ahol meg lehet vásárolni a belépőjegyeket (családonként, illetve páronként kétezer forintért), és átadják a térképeket (Sárkányvadász térképet vagy a Szerelmes útlevelet) és a meseházikókhoz tartozó kulcsokat.

A Családi Meseúton gyönyörű, fából készült és kézzel festett házikókban egy-egy népmesét és a meséhez kapcsolódó játékos feladatokat, beszélgetés indító kérdéseket rejtettek el.  A tanösvény ugyanakkor nemcsak vidám és tartalmas családi kikapcsolódást, baráti időtöltést nyújt, hanem lehetőséget ad arra is, hogy belső utazást tegyünk magunk és egymás jobb megismeréséhez. Miközben (időkorlát nélkül) végigjárjuk a családi meseút tizenkét állomását, felfedezhetjük a falu látnivalóit, köztük a De la Motte-kastélyt, a barlanglakásokat és a síkfőkúti tavakat is. A kb. hét kilométeres sétaútvonal az egy-két órás sétától akár egész naposra is nyúlhat, mivel az útvonal igény szerint alakítható. A meseházak kulcsait visszaszolgáltatva a kis felfedezők jutalma a Sárkányvadász meseoklevél.

Meseutak Noszvajon – nem csak gyerekeknek

Meseutak Noszvajon – nem csak gyerekeknek

Felnőtt Meseút ösvényén elindulva tíz pajzán és szerelmes történet várja a párokat. Egymás kezét fogva, nevetés és könnyek között, a falu legromantikusabb pontjait bebarangolva ismerkedhetünk a szerelem titkaival, miközben a kérdések, feladatok mentén jobban megismerhetjük egymást.

Vadon Kulcsa erdei úton barangolva tizenkét állomáson vezetnek végig a feladatok. A kellemes séta célja, hogy kapcsolódjunk a természethez, megnyissuk az érzékeinket és jobban megismerjük a gyönyörű tájat. Ez a program a felfrissülés, a rekreáció és az ökoturizmus jegyében született. A feladatlappal végigjárható út ötvözi a távol-keleti erdőfürdő szemléletét a természetművészet és a meseterápia eszköztárával, így teremtve lehetőséget a kikapcsolódásra, feltöltődésre, a vidám együttlétre. A séta időtartama másfél‒három óra, és három túraútvonal közül választhatunk.

A tanösvények felfedezése kicsiknek-nagyoknak, időseknek és fiataloknak is remek mulatság, kaland és játék az év bármely napján.

Bíró Bernadett

Bővebb információ: https://www.meseut.hu/

Share: