Sign in / Join

Kirándulástipp: Tatai Fényes Tanösvény

Share:

Vadregényes lápvidék – hangulatos kalandozás a láp felett.

A gazdag történelmi múlttal rendelkező, népszerű kisváros, Tata már a régi időkben is forrásairól, tavairól, patakjairól volt híres, ezért is nevezik a vizek városának. Ritka az olyan település, ahol a víz ilyen változatosan, a város egészét átszövő módon van jelen. Itt találhatjuk az ország egyik legkalandosabb tanösvényét, a Fényes Tanösvényt, amely cölöpökön, pallókon, festői hidakon át vezet, a láperdei vízből kikandikáló égerfák közt.

Tata központjától mintegy 3 km-re található a Fényes Fürdő 30 hektáros természetvédelmi területe. Itt adták át 2015-ben a Fényes Tanösvényt, amelynek varázslatos lápvilága egész évben látogatható, ugyanis az itteni, enyhén szénsavas víz 20‒22 °C hőmérsékletű, így soha nem fagy be. Az ökoturisztikai útvonal 1,5 km hosszú, és 43 állomással rendelkezik, amely interaktív módon mutatja be a fürdő területének természeti kincseit.

Tatai Fényes Tanösvény

Tatai Fényes Tanösvény – hangulatos kalandozás a láp felett

Lenyűgöző látvány, mesebeli hangulat

A térség egyedülálló növénytársulásoknak és állatvilágnak ad otthont, megtalálható itt többek közt a fokozottan veszélyeztetett pókbangó, a fehér tündérrózsa és a selymes boglárka. Ha szerencsénk van, sétánk során találkozhatunk teknősökkel, vidrákkal, hódokkal, és gyönyörködhetünk a tavirózsákban és más lápvidéki növényekben is. Ezenkívül jelentős a helyi madárfauna: az erdei fülesbagoly és a pettyes vízicsibe mellett megfigyelhető a fokozottan védett cigányréce is.

Tatai Fényes Tanösvény

Az útvonalat bejárva a láperdők és a karsztforrások világát ismerhetjük meg interaktív, szórakoztató módon. A karsztforrások ma is aktívak, amit jól bizonyíthatnak utunk során a mélyből feltörő buborékok. A séta legizgalmasabb része a Nagy-Égeresben található kilátótorony, ahonnan pazar kilátás nyílik a környező tájra, a vízben álló, vadregényes láperdőre. Ha szeretnénk, túránkon kipróbálhatjuk a vízinövényekkel benépesített tavon a csónakázást és az izgalmas függőhidat is.

Tatai Fényes Tanösvény

A tanösvényt a bejárat melletti látogatóközpont helyi élővilágot bemutató kiállításai és foglalkozásai egészítik ki. Ugyanitt található a 14 méter magas fatorony is, amely azt jelzi, hogy ha a mélyben lévő karsztvíz szabadon törne fel, ilyen magasságig érne.

Tatai Fényes Tanösvény

Tatai Fényes Tanösvény

Az ország egyik legkülönlegesebb élőhelyének felfedezése csodás élményeket és kalandokat tartogató, családbarát program, amit a gyerekek is garantáltan élvezni fognak.

 

Bővebb információ: https://tataifenyestanosveny.hu/

Kisfilm a Tatai Fényes Tanösvényről

Share: