Sign in / Join

Koriander – a megosztó fűszer, aminek minden része igazi kincs

Share:
Koriander – a megosztó fűszer

A koriander nagyon népszerű fűszernövény, különösen a közel-keleti, ázsiai gasztronómiában használják előszeretettel ‒ bár manapság hazánkban is egyre jobban elterjedt. Igaz, hogy a koriander zöldje az egyik leginkább megosztó a fűszernövények közül: vannak, akik rajonganak érte, míg mások következetesen elutasítják. Pedig érdemes beépíteni a mindennapjainkba, mert sok pozitív hatása van az egészségünkre is.

Koriander  (Coriandrum sativum)

A koriander ugyanabba a növénytani családba tartozik, mint a zeller. A napos, meleg éghajlatot kedvelő növény őshazája a Földközi-tenger partvidékén lehetett. A fáraósírok tanúsága szerint a koriandert több mint háromezer éve termesztik illatos, zamatos leveléért, magjáért, gyökeréért. Plinius ókori római írótól kapta a nevét, ami a görög korisz, vagyis poloska szóból származik, ugyanis sokak szerint a korianderlevél friss hajtásának poloskára emlékeztető aromája, szaga van.

Koriander – a megosztó fűszer

A magyar népnyelvben cigánypetrezselyemként, kertiborsként, illetve beléndfűként, bolhafűként emlegetett növényt hívják még kínai petrezselyemnek, zergefűnek, poloskafűnek is – és ki tudhatja, hányféleképp még. A növény mindhárom része (gyökere, leve és magja) használatos fűszerként, és bár mindegyiket koriandernek nevezik, más-más ízélményt nyújtanak.

A korianderzöld látványra hasonlít a petrezselyemhez, az illata azonban egészen más. Kissé citromos, mégis mély, mással összetéveszthetetlen aromái teszik különlegessé. Egyes kutatók úgy tartják, a korianderzöld kedvelése vagy elutasítása genetikai adottság. A friss korianderzöld felhasználási területe is igen széles: kerülhet frissen aprítva salátákra, egytálételekre, szendvicskrémekbe is. Fontos tudni, hogy aromája, vitamintartalma gyorsan elillan, ezért tanácsos mindig a főzés végén, frissen a fogásokra szórni. Egy jó indiai vagy thai curry elképzelhetetlen korianderlevél nélkül.

A koriandergyökér karcsú, göcsörtös petrezselyemgyökérre emlékeztet, és igen aromás. Ezért is képezi részét számos ázsiai receptben mártásoknak, pácoknak vagy currypasztának, de húsok, halak, zöldséges egytálételek ízesítője is lehet.

A koriandermag kitűnő halételek, szárnyasok, pecsenyék, szószok, sült húsok, káposztaételek fűszerezésére, de felhasználhatjuk sütemények, gyümölcskenyér, mézeskalács ízesítésére is. Különlegessé tehetjük vele a párolt zöldségeket, a sült almát is megszórhatjuk vele.

A koriander megszámlálhatatlan gyógyító tulajdonságát az orvostudomány, a természetgyógyászat is mind nagyobbra értékeli, még felsorolni is igen nehéz, mi mindenre használható. Sokféle vitamin és ásványi anyag található benne, ilyen többek között az A-, K-, C-vitamin, a folsav, a vas, a kálium, a magnézium és a kalcium. Többek között koleszterinszint-, valamint vérnyomáscsökkentő, májtisztító hatású. Emellett étvágyjavító, méregtelenítő, vértisztító, hasfogó, szélhajtó, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, hurutcsökkentő, antimikrobális (baktérium-, vírus- és gombaellenes), általános energizáló, idegerősítő és -nyugtató.

Recept rovatunkban ezúttal koriander felhasználásával készült házi falafelt ajánljuk figyelmükbe.

Share: