Sign in / Join

Lehetünk allergiásak a klórra?

Share:
Lehetünk allergiásak a klórra?

Végre itt a strandszezon! A vízparton vagy strandolás után fura bőrtünetek jelenhetnek meg rajtunk, aminek több oka is lehet: napallergia, érzékenység az általunk használt fényvédő krém egyik összetevőjére, de akár a meleg is okozhat kiütéseket. Azonban, ha a panaszaink rendszerint csak a mesterséges vizekben való hűsölés után jelentkeznek, érdemes a klórra is gyanakodnunk.

A klór minden édesvízű medencében jelen kell, hogy legyen, ugyanis megakadályozza, hogy az egészségre káros baktériumok elszaporodjanak a vízben. Azonban sajnos hátránya is van, ha a bőrünk egészségét nézzük: nagyon kiszáríthatja azt, és az arra érzékenyeknél könnyen okozhat irritációt. A klór ugyanis nagyon könnyen rátapad a bőrre, és borzasztóan nehéz teljesen lemosni. A fürdőzés utáni alapos zuhany emiatt is rendkívül fontos.

Ha a medencézést követően bőrünkön ekcémaszerű tünetek jelennek meg, azt okozhatja a magas klórkoncentráció, amire szervezetünk hevesebben reagált.

A kontakt ekcémát a bőrrel érintkező különböző anyagok váltják ki. Két formáját különítik el: allergiás ekcéma esetén a bőrrel érintkező anyaggal szemben valódi allergia áll fenn (például fémek, kozmetikumok, illatanyagok). A másik forma az irritatív ekcéma, amikor például savak, lúgok, zsíroldó vegyületek maró hatásuk miatt okoznak ekcémát. Ez utóbbi csoportba tartoznak a magas klórkoncentráció hatására megjelenő tünetek is. A tünetek az érintkezés helyén alakulnak ki, kezdetben (akut forma) vörös, viszkető, nedvező hólyagocskák, duzzanat jelentkezik. Tartós fennállás esetén (krónikus forma) hámló, száraz plakkok, fájdalmas berepedések a vezető tünetek.

A strandolás után jelentkező ekcéma esetben azonban nem valódi allergiáról, hanem fokozott érzékenységről van szó. A tüneteket a klór irritáló hatására felszabaduló szabad gyökök okozzák a bőrben, valódi allergia nem áll a háttérben, így a „klórallergia” kifejezést nem is használjuk. Az ekcémát ebben az esetben a nagy koncentráció vagy a hosszú ideig tartó érintkezés váltja ki. Ugyanakkor, ha a bőrünk szárazabb és érzékenyebb az átlagosnál, már kisebb mennyiségű klór is okozhat panaszokat, illetve súlyosbíthatja a már meglévő ekcémás tüneteket.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében, illetve hogyan kezelhetjük?

Aki száraz bőrű vagy ekcémás, annak érdemes természetes vizet választania a strandoláshoz. Csobbanás után mindig alaposan zuhanyozzunk le, lehetőleg kíméletes, természetes, ápoló tusfürdővel! Panasz esetén keressünk fel bőrgyógyász szakembert, illetve a már meglévő panaszok esetén a kezelőorvos által korábban felírt szteroidkrémek, illetve szükség esetén antihisztamin tabletták alkalmazásával lehet a bőrtüneteket megszüntetni.

Share: