Sign in / Join

Lestyán – ételeink egyik legkiválóbb és legrégibb ízesítője

11
0
Share:
Fűszernövényeink: lestyán

Petrezselyemhez hasonló illatú és ízű fűszernövény, melynek levelét, magját és gyökerét is felhasználhatjuk. A lestyán illata, íze a különféle fűszerkeverékekből mindenki számára ismerős, mégis önmagában ritkán használjuk. Az erdélyi konyha elengedhetetlen fűszere (lestyán nélkül nem csorba a csorba), és gyógynövényként is már az ókortól kezdve nagy népszerűségre tett szert.

Lestyán  (Levisticum officinale)

A petrezselyemmel, sárgarépával és az édesköménnyel is rokonságban álló növényt már az ókorban is főleg gyógyító hatása miatt szedték és termesztették. A lestyán a zellerfélék családjába tartozó, évelő fűszer- és gyógynövény. Egyéb, népies elnevezései: lecsihan, lóstyán, levescsík, levestikom, levestököm, löböstök, lóstya, maggifű, delikátfa.

A dél- és nyugat-ázsiai eredetű lestyán, mivel régóta termesztik, sok helyen vadon is megterem, főleg erdőszéleken, félárnyékos, nedves, tápanyagban gazdag helyeken fordul elő. Régebben a falusi kertekből nem hiányozhatott, frissen és szárítva egyaránt alkalmazták. Házi termesztésben nincs szükség nagy mennyiségre, mert intenzív íze miatt csak keveset kell használni belőle. A növény a fűszerkertben akár másfél méter magasra is megnőhet, sötétzöld levei dús bokrot alkotnak.

A lestyánt a népi gyógyászat általában úgy emlegeti, hogy gyomorégésre nincs is nála hatékonyabb gyógynövény. Mindezeken túl ödémák levezetésére, vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére, vizelethajtásra használják. Sokan gyomorerősítőként, emésztést serkentő szerként ismerik, emellett étvágygerjesztő hatása is ismert.

A boltokban leginkább szárított lestyánlevéllel találkozhatunk, de a friss fűszer még kiválóbb a főzéshez (viszont, ha a friss változatot használjuk, csak a főzés végén adjuk az ételhez). A hétköznapokban a forgalomban lévő leveskockák, levesporok illatát, ízét is a bennük lévő lestyán határozza meg, az teszi karakteressé. A főzés során kiváló ízt ad a hús-, zöldség-, ragu- és gulyáslevesnek, friss idénysalátáknak, burgonyasalátának. Jól harmonizál a zöldborsóval is, így tökéletes a frissen készült borsólevesbe vagy -főzelékbe. Emellett a szárnyasételekhez, sült húsokhoz is kiváló. Ugyanakkor a lestyán nemcsak magát a húst ízesítheti, hanem a töltelékekhez is adható.

A lestyán magjait kissé megtörve szintén felhasználhatjuk különböző ételek ízesítésére, kenyerekhez, kekszekhez, gyökerét pedig megtisztítva adhatjuk a levesekhez, ragukhoz, zöldséges egytálételekhez.

Recept rovatunkban lestyán felhasználásával készült tejszínes-fűszeres csirkecombok elkészítését ajánljuk.

Fűszernövényeink: lestyán

Share: