Sign in / Join

Liu Shaoang olimpiai bajnok – A „kisöcsi” megcsinálta!

22
0
Share:

Március közepén ünnepelte 24. születésnapját, s már elmondhatja magáról, hogy kétszeres olimpiai, kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok rövid pályás gyorskorcsolyázó, a megannyi más színű éremről nem is beszélve – Liu Shaoang Magyarország legeredményesebb téli olimpikonjává vált a pekingi játékokon.

Igyekezett palástolni az érzelmeit, ám belül dúlt-fúlt. Nem akart beszélni arról, mi is bántja valójában, aztán csak kifakadt:

„Nehezen lehet kihozni a sodromból, de azon biztosan felbosszantom magam, ha nem szólnak arról, hogy mennem kell valahová, ha nem mondják meg, hogy lesz valami program. Shaolin rendszeresen ezt csinálja: egyeztet valakivel egy időpontot, s azt hiszi, ha ő tud róla, akkor én is…”

Fotó: Derencsényi IstvánCsak néhány pillanatig tartott a monológja, utána újra a megszokott Liu Shaoang állt előttünk – 2018 végén jártunk, vagyis már javában a sporttörténelmi sikert ünnepeltük, azt, hogy a pjongcsangi ötkarikás játékokon a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Knoch Viktor összetételű rövid pályás gyorskorcsolyás férfiváltó megszerezte Magyarország első téli olimpiai aranyérmét.

A fiatalabbik fivér, aki már kicsiként is áldott jó gyermek volt, olyan, aki a járókában is elszöszmötölt órákon keresztül, s aki egyébként egy igazságos és jóságos kínai császár után kapta a nevét, ekkor sem hazudtolta meg önmagát, feledve a sérelmeit, összefüggően, okosan és érdekesen válaszolt a hozzá intézett kérdésekre.

Már akkor is tudta jól, hogy a sikerrel együtt jár a népszerűség is, de már akkor sem szerette, hogy gyakorta egymás után kapta meg ugyanazt a kérdést – ő dolgozni szeretett. Szélsebesen száguldani a jégen, fejleszteni a technikáját, építeni az izmait, s minél többet megtudni a rövid pályás gyorskorcsolyázásról.

Amikor hat-hét évesen bátyjával, Shaolinnal együtt beleszagoltak a korcsolyázók világába, rögvest eldöntették, ők bizony maradnak a jégen – még akkor is, ha eleinte bizony inkább estek-keltek azon, mintsem csúsztak rajta…

A szülők, a kínai édesapa és magyar édesanya látták a fiúk elszántságát, s mivel ez találkozott az elképzeléseikkel, vagyis, hogy sportoljanak a srácok, s legyen belőlük „valaki”, az apa fontos lépésre szánta el magát.

„Amikor elkezdtünk korizni, senki sem látta bennünk a tehetséget. Aztán apa megkereste a kínaikat, majd szólt, hogy mehetünk Kínába. Kockázatos és bátor döntésnek tűnik, de bejött! – mesélte Liu Shaoang, becenevén Ádó. – Fiatalon megkaptuk az alapokat. Napi két edzésünk volt, és nem egy, mint abban a korban itthon. Csak a short trackről szólt az életünk. Ez azóta sem változott.”

Kínában a testvérek Csang Csing Linához kerültek, s bár másfél év után hazatértek, tartották a kapcsolatot, később pedig ők szorgalmazták, hogy a kínai tréner Magyarországra jöjjön.

A történetet innentől – szinte – mindenki ismeri, hiszen a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott Lina és Bánhidi Ákos edző irányításával sikert sikerre halmozott 2014 után, s ebben a közegben rohamosan fejlődött Ádó is.

Hogy aztán villámsebességgel hagyjon le – szinte mindenkit.

Dél-Koreában, a sporttörténelmi győzelem, a váltóarany után néhány perccel elárulta:

„A következő olimpiáig szeretnék világ- és Európa-bajnok is lenni.”

Az lett.

S közben egy fikarcnyit sem változott: maradt ugyanaz a kedves, jószívű, tisztelettudó fiú. És továbbra is a jégen érezte jól leginkább magát – dolgozott, tele volt alázattal, és mindig csak az adott feladatra koncentrált.

Nem nézett se hátra, se túlságosan előre.

„Ha hátrafelé tekingetek, nem haladok előre. Az sem segít, ha túlságosan előrenézek, hiszen akár olyan képek is felvillanhatnak a fejemben, amelyek még nem kézzel foghatóak – utalt arra Shaoang valamikor 2021 őszének legelején, hogy a pekingi olimpiáig még temérdek feladata van. – Az persze bennem van, hogy az a kemény munka, amelyet elvégeztünk eddig, kifizetődik – és ott, ahol kell.”

Ez a megjegyzése egyértelműen sejtette, hogy valamire készül.

Ám a pekingi téli játékok kapcsán semmit sem lehetett belőle kihúzni.

Csak a szeme folyamatosan csillogott. Ez még akkor sem változott, amikor az utazás előtt néhány nappal pozitív lett a koronavírustesztje…

Hitt magában, bízott az edzőiben, az elvégzett munkában.

A tehetségében.

Pekingben előbb a vegyes váltó tagjaként nyert bronzérmet, majd 1000 méteren ért oda a harmadik helyre. Már ezzel Magyarország legeredményesebb téli olimpikonjá lépett elő, hogy aztán 2022. február 13-án újra sporttörténelmet írjon, s egy egyéni számban (500 méteren) szerezze meg az első magyar téli ötkarikás aranyat.

Az aranyérmes Liu Shaoang a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyének eredményhirdetésén a pekingi téli olimpián Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az aranyérmes Liu Shaoang a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyének eredményhirdetésén a pekingi téli olimpián. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Innentől persze más tekintetben is változott kicsit a világ: immár nem mindig csak a bátyját, Shaolint találják meg a felkérések, immár nem csak az idősebbik testvérnek kell időpontot egyeztetnie a programok kapcsán – mára Ádó nagyon is előtérbe került.

Végleg példaképpé vált.

Még a bátyja számára is, aki Shaoang pekingi győzelme után úgy fogalmazott: „Ádó sikere tovább fokozta a motivációmat, azt éreztem, hogy igen, ezt meg lehet csinálni! A kisöcsém megcsinálta!”

Kovács Erika
Borító fotó: MTI/Kovács Tamás – Liu Shaoang olimpiai győzelmének pillanatában, Pekingben

Share: