Sign in / Join

Megújult a Wenckheim-kastély, Békés megye ikonikus látványossága

Share:

A Dél-Alföld, de sokak szerint az ország egyik legimpozánsabb épülete, a Wenckheim-kastély Békéscsabától 10 kilométerre lévő Szabadkígyóson található. Főépülete tornyokkal, reneszánsz hatású, loggiás terasszal díszített, 52 szobája, 365 ablaka van, szinte, mint a mesében. A kastélyt átölelő 32 hektáros, impozáns park formára nyírt bokrokkal, szökőkutas medencével, mesterséges tóval és hidakkal a Szabadkígyósi Tájvédelmi Körzet részeként 1949 óta védett. A korhűen felújított kastélyban a Vendégségben Wenckheiméknél című interaktív tárlat várja az érdeklődőket.

A kastély épületét gróf Wenckheim Frigyes és felesége, gróf Wenckheim Krisztina megbízásából, Ybl Miklós tervei alapján, 1875–79-ben építették fel historizáló, döntően német neoreneszánsz stílusban. A Wenckheimek a kor leggazdagabb földesurai közé tartoztak, a kastély korának egyik legfényesebb, legkorszerűbb épülete volt, káprázatos berendezéssel. Wenckheim Krisztina kérésének megfelelően annyi ablaka volt, ahány nap van egy évben, annyi szobája, ahány hét, és annyi bejárata, ahány évszak.

Wenckheim-kastély

A kastély földszintjén a kápolnát, az ebédlőt, a könyvtárat, a női zeneszalont, a férfiszalont, a dolgozószobát és a gróf, valamint a grófnő hálószobáit helyezték el, az emeleten vendégszobákat alakítottak ki. A kastély egyik különlegessége a kor legmagasabb technikai színvonalán kiépített gépészet: víz- és gázellátása (világítás), valamint légfűtési rendszere volt, amely akkoriban igazi ritkaságnak számított.

A Wenckheim házaspár hét gyermeket nevelt fel a szabadkígyósi birtokon, és híres volt kiterjedt társadalmi életéről. Több ezer vendéget fogadtak a kastélyban, amit a fennmaradt kígyósi vendégkönyvük sok ezer bejegyzése is bizonyít. Vendégeik között a főúri világ neves tagjai is megtalálhatók, például az Erdődy, Károlyi, Draskovich, Teleki, Dessewffy, Csekonics, Zichy, Esterházy grófok, a Trauttenberg és Vécsey bárók.

Wenckheim-kastély

A Vendégségben Wenckheiméknél címet viselő, innovatív és interaktív, élményközpontú kiállítás a 19. század második felének, a historizmus korának főúri életformáját mutatja be. A tárlat végigkalauzolja a látogatót a dinasztia többgenerációs családi történetén, elmeséli a kastély hétköznapjait, ünnepeit.  Mindezt úgy teszi, mintha a látogató egy időutazás során a Wenckheim család vendégeként érkezne a kastélyba. Érkezéskor vizitkártyát kapunk, és egy kiválasztott karakterrel a vendégkönyvbe is bevezetik a nevünket. Így a vendégek egy varázslatos arisztokrata világba csöppenve, játékos formában ismerhetik meg a főúri hagyományokat.

A kastélyhoz tartozó parkban több látnivaló mellett a legkisebbeket tematikus játszótér várja. A régi helyén új, zsindelytetős babaház épült fel, kicsinyített formában. A kastélyparkban működő szökőkút a rekonstrukció után interaktív fény- és hanghatásokkal varázsolja el a Wenckheim-kastély vendégeit.

A kastélyról bővebb információt itt olvashatnak: https://szabadkigyosikastely.hu/

Share: