Sign in / Join

Menta. A fűszerek királynője – vagy nimfája?

Share:
Menta. A fűszerek királynője – vagy nimfája?

Kellemes illata már messziről hívogat. Friss, édes íz és kellemes, hűvöskés utóhatás jellemzi. Semmihez sem hasonlító íze a legegyszerűbb ételt is különlegessé varázsolja. Használjuk teákhoz, italokhoz, szirupokhoz, cukorkákhoz, fagylaltokhoz, gyümölcssalátával is isteni, de egy egyszerű levest vagy zöldsalátát is feldobhatunk vele.

Menta (Mentha)

A menta az árvacsalánfélék családjába tartozó fűszernövény, amelyből legtöbbször gyógyteát készítünk; az élelmiszeripar cukorkát, rágót, likőrt vagy csokoládét ízesít vele, a mindennapokban főként szörpökhöz, koktélokhoz használjuk. A legismertebb mentoloson kívül létezik citrusos, narancsos, alma, ananász és csokoládéillatú menta is, sőt van egy macskamenta nevű növény, amitől a macskák teljesen megrészegülnek: ha megérzik az illatát, hozzádörgölőznek, dorombolnak, rágcsálják, játszanak vele.

A menta Európából származik, igen ősi eredetű, már az ókori görögök is használták balzsamozásra. A neve is a görög mitológiából ered: Hádész, az alvilág istene szerelmes lett a gyönyörű nimfába, Minthébe. Hádész felesége, Perszephoné iszonyú féltékeny haragra gerjedt, és Minthét illatos növénnyé változtatta, akit még Hádész sem tudott megmenteni.

Különböző fajtái vannak, legismertebb a fodormenta, a borsmenta, a vízimenta, a csombormenta és a japán menta. A legelterjedtebb a fodor- vagy zöldmenta, ezt használjuk frissen húsok (főként csirkehús és hal), mártások, saláták fűszerezésére. Népies neve köményes menta, de kerti mentának is hívják, valószínűleg azért, mert szinte bármilyen kertben elburjánzik, ezért érdemes inkább cserépbe ültetni.

A másik legtöbbet használt fajta a borsmenta, amelyik a legillatosabb, legaromásabb mentafajta, és leginkább az édesipar használja likőrök, cukorkák, bonbonok, szörpök, csokoládék ízesítésére.

A két fajtát nem nehéz megkülönböztetni, a borsmenta levei sima felületűek, kicsit cakkosak, a fodormenta szélei nagyon cakkosak és barázdált a felületük.

A bors- és a fodormenta leveleiből készül teát is használják gyógyhatásuk miatt, és mindkét fajtából készül fogkrém, szájvíz, a kozmetikai ipar pedig előszeretettel használja, mivel friss, hűsítő érzetet hagy maga után. A menta gyógyászati felhasználása igen sokrétű: görcsoldó és antibakteriális hatású gyógynövény, amely emésztési zavarokban, puffadás esetén, valamint az epehólyag és az epevezeték gyulladásos betegségeinek kezelésére is alkalmazható. Fontos, hogy kisgyermekeknél viszont kerülni kell a mentoltartalmú készítményeket ‒ például orrcseppet, orrkenőcsöt ‒, mert a mentol a rá érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki.

A mentateának az araboknál nagy hagyománya van, a mindennapok része a forró, illatos tea fogyasztása, amit a barátságok megpecsételésének jeleként is fogyasztanak. Egyébként a mentatea revitalizál, élénkít, elűzi az álmosságot, a fáradtságot, serkenti az agyműködést és a gondolkodást. Az angoloknál a báránysült elmaradhatatlan kiegészítője a mentaszósz, ahogy sok helyen a mentával ízesített zöldborsópüré is, ami a fish & chips mellé jár.

Recept rovatunkban ezúttal a mentás zöldborsópürét ajánljuk figyelmükbe, roston sült lazaccal.

Menta. A fűszerek királynője – vagy nimfája?

TagsMenta
Share: