A hagyományos borsófőzelék helyett egyszer mindenképpen érdemes kipróbálni ezt a finom zöldborsópürét, főleg annak, aki nyitott az újdonságokra. Mivel a borsó alapvetően édes, a menta az egyik legzseniálisabb párja, mert ellenpontozza, és friss, hűs mellékízével kiegyensúlyozza a zöldség alapízét. Az angolok tipikusan bárány mellé adják, de elkészíthetjük roston csirkemellel vagy lazaccal is, bármelyikkel tökéletes lehet egy könnyű, gyors ebédnek vagy vacsorának.
Hozzávalók 6 személyre
– 50 dkg zöldborsó (a legjobb frissből, de fagyasztott is lehet)
– 1 gerezd fokhagyma
– 1 evőkanál vaj
– ízlés szerint só, bors
– 1 marék (6-8) friss mentalevél
Elkészítés
- A borsót kevés vízben puhára főzzük.
- Ha elkészült, a főzővízzel, a mentalevelekkel és a fokhagymával együtt leturmixoljuk, hozzáadjuk a vajat, sózzuk, borsozzuk. Ha túl sűrű kis tejjel/tejszínnel hígíthatjuk.
- A lazacról papírtörlővel felitatjuk a nedvességet, majd bedörzsöljük olívaolajjal. Felmelegítünk egy serpenyőt, kevés olívaolajat csepegtetünk bele, a lazacot bőrével lefelé belehelyezzük, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk citromlével és hozzávetőlegesen 4-5 percig sütjük, amíg a szelet a közepéig kivilágosodik, majd megfordítjuk, és a másik oldalát is sütjük 4-5 percig.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!