Sign in / Join

Napjaink – Május

Share:
Madarak és fák napja

Madarak és fák napja

A madarak és fák napja a Föld napjának a testvérünnepe, amelynek célja, hogy különböző megemlékezésekkel, rendezvényekkel a társadalom, különösen az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítsa, elmélyítse. Időpontja minden év május 10. Az ünnep előzménye, hogy 1902 májusában, Párizsban egyezményt kötöttek az európai államok a mezőgazdaságban hasznos madarak védelme érdekében. Ezt követően Chernel István ornitológus első ízben szervezte meg hazánkban a madarak és fák napját. Az ünnep néhány évvel későbbi hivatalos bevezetése Herman Ottó nevéhez fűződik. Minden iskola számára rendeletben írták elő a madarak és fák napjának megünneplését. E napokon a gyermekek fákat ültettek és ápoltak, madárodúkat helyeztek ki, és takarítottak, akadályversenyeken, vetélkedőkön, kirándulásokon vettek részt. Újságcikkek, könyvek és plakátok emlékeztettek a természet védelmére.


Az információs társadalom világnapja

Az információs társadalom világnapja

A távközlés, a telekommunikáció életünk fontos, szerves részévé vált. Az internet megszületése és elterjedése mindent megváltoztatott. A világ még kisebb lett, könnyedén kapcsolatba léphetünk a földgolyó túlsó felén élő embertársainkkal is. Nehezen tudnánk elképzelni, hogyan nézne ki egy napunk, ha nem állna rendelkezésünkre megbízhatóan működő okostelefon, tablet, számítógép vagy az internet. E világnapot 2006-tól az ENSZ döntése alapján tartják (korábban, 1968 óta a távközlés világnapja volt) annak emlékére, hogy 1965. május 17-én, Párizsban húsz ország képviselői aláírták a Nemzetközi Távközlési Egyesület létrehozásáról szóló alapító okmányt.


A magyar honvédelem napja

A magyar honvédelem napja

A magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként 1849. május 21-én a honvédsereg Görgey Artúr tábornok vezetésével háromhetes ostrom után visszafoglalta Buda várát a császári katonaságtól. Ennek emlékére 1992-től a kormány határozata alapján e napon ünnepeljük a magyar honvédelem napját. A katonai szervezetek több helyen tartanak megemlékezést, többek között a budai hősök emlékére a Dísz téren, 1893-ban felállított Honvéd-szobornál. Emellett Budapesten a Felvonulási téren a lakosságnak kínálnak igen sokrétű programot reggeltől estig. Vidéken jelentősebb rendezvény Ópusztaszeren van, ahol katonacsaládoknak tartanak összejövetelt. Az ünnep célja a honvédelem össztársadalmi jellegének hangsúlyozása, a honvédség mindennapi életének, törekvéseinek, faladatainak bemutatása, a társadalmi támogatottság erősítése.


Nemdohányzók világnapja

Nemdohányzók világnapja

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére 1988 óta május 31. a dohányzásmentes világnap. A világon hozzávetőleg 1,3 milliárd ember dohányzik, és évente hozzávetőleg 6 millió ember hal meg emiatt, közülük mintegy 600 ezren a passzív dohányzás áldozatai. Magyarországon a nők kb. 28%-a, a férfiak 40%-a számít dohányosnak. A WHO becslése szerint hatékony szabályozás hiányában ez a szám tovább emelkedik majd, 2030-ra a halálesetek száma elérheti a 8 milliót. Az évről évre megrendezett programsorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás veszélyeire.

Share: