Sign in / Join

Őszi túrák a Pilisben

Share:

Természeti szépségei miatt méltán közkedvelt kirándulóhely a Pilis, amely ősszel is sok csodás látnivalót tartogat a túrázók számára. Érdemes megismerni ezeket a túrahelyeket, mert maradandó élményeket szerezhetünk velük az egész családnak. A lentebb felsorolt látnivalók viszonylag könnyen megközelíthetők, és a kevésbé rutinos bakancskoptatók is találhatnak kedvükre való útvonalat közöttük.

SPARTACUS ÖSVÉNY

Spartacus ösvény

Spartacus ösvény

A Dunakanyar legszebb túraösvénye egykor vadászös­vény volt, de 2015-­ben átadták a kirándulóknak, így mára bárki élvezheti az 1930­-ban létesített, kultikussá vált útvonalat. Visegrádról a Lepence-patak völgyéből vagy Pilisszentlászlóról közelíthető meg, a túra hossza 13 km, kb. négy óra alatt teljesíthető. A hegy oldalában kanyargó szerpentinről időről-időre csodás panoráma tárul a Duna-völgyére, az utat helyenként sziklatornyok szegélyezik.

DERA-­SZURDOK

Dera-szurdok

Dera-szurdok

Pilis egyik leghangulatosabb patakvölgye, Pilisszentkereszttől délre, a Dera patak völgyében található. A túraútvonal rövid, kb. 1 km, meredek sziklák között kanyarog az út. A patak mentén futó ösvény több helyen fahidakon vezet át, néhol a sziklákon átugrálva kell átkelni. A mesebeli hangulatú, vadregényes szurdok 30 perc alatt kényelmesen bejárható a kék jelzésen. Babakocsival nem ajánljuk, azonban öt-­hat éves kortól nyugodtan vihetjük a gyerekeket, nagyon fogják élvezni a kis vízeséseket, fahidakat, sziklákat.

DOBOGÓKŐ

Dobogókő

Dobogókő

A Visegrádi­-hegység leglátogatottabb kirán­dulóhelye, spirituális erejéről, pozitív energiájáról mindenki hallott. A 700 méter magasan lévő tetőről lenyűgöző a panoráma, de kisebb-­nagyobb körtúrákat  is  lehet  tenni a környéken. A legrövidebb a Thirring-­körút (2 km­es) a sárga jelzés mentén. 1898­-ban itt létesült az ország első menedékháza, ahol a túrázókat különféle frissítőkkel várják.

HOLDVILÁG-­ÁROK

Holdvilág-árok

Holdvilág-árok

A Pilis egyik legvadregényesebb, szűk, kanyonszerű szurdoka Pomázhoz közel indul a Nagy Csikóvár oldalában. A túravonal kb. két óra alatt járható be, száraz időben könnyen megtehetjük a kb. 5 km-­es utat; egy nagy létrával találkozhatunk csak túránk során, de az is kikerülhető. A szurdokban található a Weislich-­barlang, ami nem természetes eredetű; feltételezések szerint akár Árpád vezér sírhelye is lehet.

BOLDOG ÖZSÉB KILÁTÓ

Boldog Özséb kilátó

Boldog Özséb kilátó

Pilisszántó vagy Pilisszentkereszt felől is meg­ közelíthető a Pilis-­tető, amely a hegységrend­szer legmagasabb pontja. A csúcson található a 756 méter magasan lévő, körpanorámás kilátó, ahonnan beláthatjuk a Pilis­-medencét. A túra közepes hosszúságú, kevés emelkedővel, kitűnően jelzett, jól követhető turistautakon, kényelmes tempóban 4­5 óra alatt megtehető.

PRÉDIKÁLÓSZÉK

Prédikálószék – kilátó

Prédikálószék – kilátó

A leglátványosabb kilátópont, amit elsősorban gyakorlott túrázóknak ajánlunk. A túra hossza kb. 14 km, öt óra alatt tehető meg. A 2016­-ban épült kilátóból a teljes Dunakanyar belátható, meseszép látványt nyújtva. Megközelí­teni Pilisszentlászlóról, Dömörkapuról vagy Dömösről  érdemes.  Útközben található a Vadállókövek, amelynek vulkáni kőzetekből álló, meredek sziklatornyai bizarr látványt nyújtanak.

Share: