Sign in / Join

Szerecsendió – kettő az egyben

40
0
Share:

A növény magja (szerecsendió) és a magot körülvevő köpeny (szerecsendió-virág) egyaránt használható fűszerként. Az európai és ázsiai konyha gyakorlatilag elképzelhetetlen a szerecsendió gyantás, kellemesen aromás, édes íze nélkül. A fűszer óriási értéket képviselt egykoron, komoly harcok folytak a növény magjának és virágának kereskedelméért.

Szerecsendió (Mystica fragrans)

A 16. században a portugálok fedezték fel az indonéziai Banda-szigetcsoportot, a szerecsendió őshazáját, s titokban tartották a szerecsendió forrását. Száz évvel később a szigetcsoport holland fennhatóság alá került, és egy ideig a hollandok tartották ellenőrzésük alatt a szerecsendió kereskedelmét. Azonban a tengerészeket kísérő galambok magukkal vitték a magokat a környező szigetekre, így a fűszer egyre inkább elterjedt.

Szerecsendió – kettő az egyben

A szerecsendiófa örökzöld, ültetés után hét évvel hozza az első termését, és közel száz évig termő

Manapság már Nyugat-Indiában, Malajziában, Új-Guineán és Srí Lankán is termesztenek szerecsendiót. A nagy kínálat miatt visszaesett az ára, pedig egykor egy kevés szerecsendió-virág is felhőtlen, gazdag életet biztosíthatott a tulajdonosának.

A szerecsendió neve félrevezető: mert nem diófa termése; népi nevei: muskátdió, máciszdió.

Szerecsendió – kettő az egyben

A szerecsendiófa örökzöld, ültetés után hét évvel hozza az első termését, és közel száz évig termő. A fa akár húsz méter magasra is megnőhet, évente 1500–2000, barack nagyságú termést hoz. A termésen belül a szerecsendió-virág néven ismert, narancsos-pirosas magköpenyben bújnak meg a magok, azaz maga a szerecsendió. Több hétig tartó szárítás után a magköpenyből eltávolított magokat fűszerként használják fel.

Szerecsendió-olaj

A szerecsendió-olaj oldja a stresszt, javítja a szellemi képességeket, és a masszázs területén is előszeretettel használják

A népi gyógyászatban gyomorgörcsök ellen és az emésztés javítására, valamint köhögéscsillapítóként használták. Kis mennyiségben jótékony befolyással van a vérnyomásra. A szerecsendió-olaj oldja a stresszt, javítja a szellemi képességeket, és a masszázs területén is előszeretettel használják, mert enyhíti az ízületi gyulladásokat, emellett az izomfájdalmakra is kiváló.

A szerecsendió régóta kedvelt fűszere a világ konyháinak. Az európai konyhában általában a krumplis ételek ízesítésére használják, de gazdagítanak vele kolbászt, és gyakorta fűszereznek vele húst; legjobban talán a bárányhoz illik. Zöldséges ételeknek is remek kiegészítője, egészen varázslatos az összhang a szerecsendió és a spenót között, továbbá nagyon jó padlizsánhoz, babhoz, sütőtökhöz, káposztás vagy paradicsomos ételekhez. Többek között a bolognai raguba is lehet csempészni egy kevés szerecsendiót, s persze megkerülhetetlen fűszere a besamelmártásnak. Desszertek esetében rizsfelfújthoz, pudinghoz szokták használni.

Tipp! Az intenzívebb ízhatás érdekében célszerű egészben vásárolni a szerecsendiót, és frissen reszelni az ételbe. Használatkor óvatosan kell bánni vele, mert magas hőfokon hevítve az íze kesernyéssé válhat.

Szerecsendió – kettő az egyben

A szerecsendió régóta kedvelt fűszere a világ konyháinak.

A szerecsendió régóta kedvelt fűszere a világ konyháinak

Recept rovatunkban ezúttal a szerecsendióval készült, különlegesen finom, krémes rakott burgonyát ajánljuk figyelmükbe.

Krémes francia rakott burgonya szerecsendióval

Krémes francia rakott burgonya szerecsendióval

Share: