Sign in / Join

Teremtésvédelem „..mint egy állat!”

Share:

Egyszer egy nemzeti park erdejében egy táblára lettem figyelmes, amin ez állt: „Az erdőben viselkedj úgy, mint egy állat!” Először viccesnek találtam a dolgot, de aztán elgondolkozva rajta rájöttem ennek a felhívásnak a bölcsességére. Hiszen a természetben járva nem találunk szemetet, nem találunk értelmetlen pusztítást vagy öldöklést. Ott minden a harmonikus együttélésről, létezésről szól, a maga brutális egyszerűségével, könyörtelenségével együtt. Az ember jelenléte pedig pont ezeknek a törvényeknek a be nem tartásáról ismerhető fel.

Környezetvédelem, természetvédelem, állatvédelem, klímavédelem… Ezeknek a szavaknak már mind ismerős a csengésük. Mindegyik mögött az a sajnálatos tény áll, hogy az ember valamit nem jól csinál az őt körülvevő világgal. Szennyezi, pusztítja, túlhasználja. Mindegyik tőlünk, az embertől, az emberi cselekvések káros hatásaitól próbálja megvédeni a minket körülvevő világot.

Teremtésvédelem

A teremtésvédelem teljesen más szemléletet képvisel. Ez a szeretet művészete, ami arról szól, hogy hogyan tudunk belesimulni a teremtett világba, oly módon együtt élni, létezni vele, hogy szükségleteink kielégítése ne okozzon maradandó károsodást benne. A teremtésvédelmi megközelítés egyik alaptétele, hogy az embert nem a természeten kívül állónak tekinti, olyan valakinek, aki csak használja az élővilágot, élvezi az általa nyújtott szolgáltatásokat, hanem aki egyben része is a természetnek. Bár az ember a teremtés ura, és a Biblia szerint is nem csak joga, de kötelessége a növények és állatok fölött uralkodni, ez az uralom nem lehet elnyomó, kizsákmányoló. Amikor az ember „uralmára” gondolunk, sokkal inkább egy jó gazdára kell gondolni, aki gondoskodik a rá bízott teremtényekről, élteti és gondozza őket. A törődés és gondozás eredményeként pedig a birtok prosperál, gazdagodik, és bőségben tartja a gazdát. Ez a fajta felelős, gondoskodó, együttműködő magatartás az, amit a teremtésvédelem képvisel.

Teremtésvédelem

Sajnos, napjainkban nagyon rossz helyen keressük a boldogságot, sokszor csak annak tulajdonítunk értéket, amiért sok pénzt kell fizetni. Pedig az igazán értékes dolgok pénzben kifejezhetetlenek. Ilyen a természet szépsége, gazdagsága, de ilyen a tiszta levegő, a finom ivóvíz vagy az éltető napsugár is.

Teremtésvédelem

A teremtésvédelemben szeretettel és alázattal fordulunk ezek felé a csodák felé, amelyek, ne feledjük, létfeltételeinket biztosítják, és igyekszünk eltanulni és gyakorolni a mindennapokban is azt a harmóniát, egyensúlyt és megbízhatóságot, amelyet a természettől elleshetünk. Ez a teremtésvédelem és egyben a fenntarthatóság lényege. Hiszen a fenntartható fejlődés nem célja, hanem következménye a teremtésvédelemnek.

Hidvéghiné dr. Pulay Brigitta
tudományos munkatárs
Pázmány Péter Katolikus Egyetem
Szt. II. János Pál Teremtésvédelmi Kutató Intézet

Share: