Sign in / Join

Tudja-e mi a cyberbullying, a FAQ vagy GYIK, a dezinformáció, az offolás vagy offtopic?

Share:
cyberbullying

Cyberbullying

A cyberbullying (kiejtve: szájberbálliing) angol nyelvű kifejezés, aminek a magyar jelentése internetes zaklatás. A kifejezés az angol cyber (számítógépekkel kapcsolatos) és bullying (zaklatás) szavakból áll. Leggyakrabban iskoláskorú fiatalok által küldött ellenséges, csúfolódó, piszkálódó, fenyegető vagy kárörvendő üzenetek sorozatát jelenti. Az áldozat lehet osztálytárs, internetes híresség vagy olyan személy is, akire csak véletlenül találtak rá egy online felületen. A zaklatást néha egy­-egy személy, máskor kisebb­ nagyobb csoport követi el.

FAQ vagy GYIK

faq-gyik

A FAQ az angol Frequently Asked Questions rövidítése, a magyar jelentése Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK). Néha gyakori kérdések vagy gyakran feltett kérdések formában használják. Weboldalakon gyakran találkozni FAQ vagy GYIK menü­ ponttal, ahol igyekeznek választ adni minden olyan kérdésre, ami a látogatókban felmerülhet az oldal működése, illetve cég esetén a szolgáltatásuk, termékük kapcsán. Általában ezt a menüpontot érdemes először keresni, ha valamiben nem vagy biztos, és további információra van szükséged.

Dezinformáció

dezinformáció

A dezinformáció jelentése félretájékoztatás. Olyan, szán­ dékosan létrehozott, megtévesztő, félrevezető információt értünk alatta, amit nyereségvágyból vagy szándékos kár­ okozás céljából igaz információként próbálnak elfogadtatni. A katonai szóhasználatból került át először a politika, majd általánosabban a média, illetve az internet területére.
Az álhírek gyártása mellett a dezinformáció része lehet különböző hamis profilok, kommentek létrehozása és más, hasonló online tevékenységek is.

Offolás vagy offtopic

Offolás vagy offtopicAz offolás vagy offtopic, a témához nem illő hozzászó­ lás elhelyezését jelenti. Általában internetes fórumokon használják a kifejezést, de néha élőben is hallható.

Az offtopic hozzászólások zavarhatnak másokat a beszél­ getésben, illetve annak gyors átolvasásában, ezért hasz­ nálatuk általában nem illedelmes. Egyes helyeken az ilyen hozzászólásokat törlik, gyakori használatuk pedig a fórum­ból vagy az adott témából való kitiltással járhat.
A megjegyzés elé, illetve végére rakott OFF, ON (angolul ki, be) szavakkal szokták jelölni, hogy a megjegyzés nem vág teljesen a témába. Ha például egy fizikáról szóló fó­rumtémában politikáról kezdesz el beszélni, akkor offolsz.

Share: