Sign in / Join

Tudja-e, mi a data science, a ghosting, a SEO, az eldobható e-mail?

Share:
data science

data science

data science, magyarul adattudomány az a tudományterület, ami különböző méretű adathalmazokból matematikai és statisztikai módszerekkel igyekszik problémákat megérteni és szabályszerűségeket előre jelezni.

Ez egy egészen új tudományterület, amit az hívott életre, hogy az online szolgáltatások (pl. GoogleFacebook) legfőbb értéke a használóiktól nyert információ. Ennek a hatalmas mennyiségű információnak az értelmezésére és hasznosítására jött létre a data science, amit 2008 óta neveznek így.


eldobható e-mail

Eldobható e-mail

Az eldobható e-mail (vagy ideiglenes e-mail, néha 10 perces e-mail, angolul temporary email vagy disposable email) könnyen és gyorsan létrehozható, csak egyszeri vagy rövidebb ideig történő használatra szánt e-mail cím.

Eldobható e-mailt használhatsz például, ha egy weboldal regisztrációhoz köti valamilyen tartalom elérését, és nem szeretnéd, ha később leveleket küldene neked. Hasznos lehet akkor is, ha valaki levélben szeretne elküldeni neked valamit, de te nem akarod megadni neki az e-mail-címedet. Rendszeres használatával csökkenthető az igazi e-mail-címedre érkező spamek mennyisége, mivel kevesebb helyen adod meg a valós címedet.


ghosting

ghosting

  1. Angol nyelvű kifejezés aminek a szó szerinti jelentése szellemkép. Szellemkép például, amikor a monitor képén egy új fotó megtekintésekor az előzőleg megjelenített fotó még halványan látszik.
  2. A kifejezés magyarul leginkább szellemmé válásértelemben terjedt el. Ez utóbbi jelentésben a szót arra használják, amikor valaki, aki fontos számodra, hirtelen nyom nélkül eltűnik az életedből, anélkül, hogy ennek okát megmagyarázná. Leggyakrabban randizás, romantikus kapcsolat megszakítása esetén használják. Ha valakivel egyre jobban megszeretitek egymást, de egyszer csak nem válaszol többet, teljesen eltűnik anélkül, hogy megmagyarázná, hogy miért, akkor az illető viselkedése a ghosting. A soft ghosting a ghosting „puhább” változata, amikor valaki nem tűnik el teljesen, de hirtelen nagyon keveset ér rá vagy a hosszabb levelekre is csak egy mosolygó arccal válaszol.

SEO

SEO

SEO az angol Search Engine Optimization rövidítése, magyarul keresőoptimalizálásnak nevezzük. A SEO célja, hogy egy weboldal a keresőoldalakon minél jobb pozícióban jelenjen meg a nem fizetett találatok között. Egy weboldal optimalizálása során figyelembe veszik, hogy a témában az emberek milyen szavakra, kifejezésekre keresnek és hogyan működik az általuk gyakran használt keresőoldal rangsorolása. A weboldal tartalmát ezután aszerint szerkesztik vagy bővítik, hogy a fontos kulcsszavakra növeljék a jó pozíció esélyét. Magyarországon szinte mindenki a Google keresőt használja, ezért a SEO során általában kifejezetten csak ezzel a keresővel foglalkoznak. A SEO előnye, hogy segítésével hosszú távon a fizetett hirdetéseknél jóval olcsóbban lehet látogatókat szerezni egy weboldalra.

Forrás: lexiq.hu

Share: