Sign in / Join

Tudja-e, mi a GPS, az error, a felbontás, a dual SIM?

Share:
GPS

GPS

GPS az angol Global Positioning System, magyarul globális helymeghatározó rendszer rövidítése. A GPS műholdakból álló rendszer, amit a földi pozíciónk pontos meghatározására használhatunk. Ezt a rövidítést szokták használni arra is, amikor azt akarják jelezni, hogy egy készülékben GPS rendszert használni képes vevőegység van.

Ha például az okostelefonon elindul egy térkép alkalmazás, akkor az általában a GPS-vevő által mért pozíció alapján tudja, hogy jelenleg éppen hova helyezzen a térképen. A GPS általában méteres pontossággal képes meghatározni, hogy hol tartózkodunk, és földön, vízen és levegőben is működik. A használata teljesen ingyenes.


error

error

Angol szó, magyar jelentése hiba, tévedés. Az azonos jelentésű latin errare kifejezésből ered.

common error azt jelenti, hogy gyakori hiba,fatal error végzetes hiba (ezt leggyakrabban programok írják olyan hiba esetén, ami után nem tudnak tovább futni), a syntax error pedig szintaktikai hibát jelent (például egy számítógépnek adott utasítás nem felel meg a kívánt követelményeknek, mert gépelési hibát tartalmaz).


felbontás

képfelbontás

Egy kép felbontása az azt alkotó képpontok számát jelenti.

Képek vagy kijelzők esetén ezt általában a vízszintes és a függőleges képpontok számának szorzatával szokták jelezni. A 800×600-as felbontás azt jelenti, hogy a kép vízszintesen 800 pixel, függőlegesen pedig 600 pixel. Néha egyszerűen 4K(kiló) alakban jelölik, ami azt jelenti, hogy a vízszintes képpontok száma megközelítőleg 4000 pixel. Egy adott képernyőméretnél minél nagyobb a felbontás, annál élesebb a kép, és annál kisebbek (azaz közelről nézve is kevésbé láthatók) az egyes pixelek.

Fényképezőgépek képérzékelője esetén általában a szorzat eredményét szokták megadni. A 12 Megapixel például 12 millió képpontot jelent, ami több, különböző vízszintes és függőleges felbontást is takarhat.


dual SIM

dual SIM

Egyes mobiltelefonok azon tulajdonsága, hogy nemcsak egy, hanem két SIM-kártyát is tud fogadni.

A dual SIM-es telefonokat egyszerre két, különböző számon is el lehet érni, így ha valakinek külön száma van például a munkahelyén, akkor sem kell két telefont magával cipelnie.

Az aktív dual SIM (DSA) esetén a telefonban két mobilantenna van, így amikor az egyik számon beszélünk, jelezni tudja, ha közben a másikon hívnak.

Létezik passzív dual SIM is, ami azt jelenti, hogy egyszerre csak az egyik SIM-kártya működik, és a menüben lehet kiválasztani, hogy melyiket szeretnénk használni.

Forrás: lexiq.hu

Share: