Sign in / Join

Tudja-e, mi a kibertámadás, a kiterjesztett valóság, a kriptovaluta, a pöcökegér?

Share:
kibertámadás

kibertámadás

Kibertámadás minden olyan támadás, amit számítógépek, számítógépes rendszerek ellen indítanak. Célja lehet például a rendszer tönkretétele, mások számára elérhetetlenné tétele, adatok lopása vagy egyes funkcióinak jogosultság nélküli használata.

Kibertámadás például, ha valaki megpróbál egy biztonsági hibát kihasználni, hogy hozzáférjen egy webáruház vásárlóinak bankkártya adataihoz.

A kifejezés kiber (számítógépekkel kapcsolatos) és a támadás szavak összetételéből áll.


kiterjesztett valóság

kiterjesztett valóság

kiterjesztett valóság (vagy angolul augmented reality, rövidítve ARa valóság egyfajta látszólagos kibővítése valamilyen digitális módon.

Ilyen technológia például, amikor a mobiltelefonon keresztül, a kamera képén át látjuk a környezetünket, de emellett a képen lévő hegyek neveit is jelöli a telefon, a megfelelő hegycsúcsra kis nyíllal mutatva.

A komolyabb AR-technológiák speciális szemüvegeket használnak, amiket felvéve a valós környezetben láthatunk amúgy jelen nem lévő dolgokat is.


kriptovaluta

kriptovaluta

kriptovaluta (vagy kriptopénz) olyan digitális pénz, ami csereeszközként vagy fizetőeszközként funkcionál. Kriptográfiát (azaz titkosítást) használ a fizetések biztonságossága érdekében. A legtöbb kriptovaluta közös jellemzője a decentralizáció, ami azt jelenti, hogy nem egy központi bank vagy cég működteti, ezért országhatárokon keresztüli fizetőeszközként lehet használni. Az első és egyben legismertebb kriptovaluta a Bitcoin, de ezen kívül sok más hasonló is létezik. Kriptovalutában ugyanúgy lehet pénzt fogadni vagy küldeni, mint más pénznemekben, de az utalás általában olcsóbb, különösen, ha országok között kell a pénzt mozgatni. Közgazdász bírálói szerint a kriptovaluták nem rendelkeznek a pénz fontos funkcióival, nincs mögöttük gazdasági háttér. Az irántuk fennálló bizalom megroppanása esetén gyors bukás lehet a sorsuk, ezért piramisjátékhoz hasonlítják őket.


pöcökegér

pöcökegér

Jellemzően üzleti kategóriás notebookok G H és B gombjai között található apró, mozgatható pöcök, amivel az egérmutatót anélkül lehet irányítani, hogy a kezedet felemelnéd a billentyűzetről.

A pöcökegér megítélése változó, sokan nagyon szeretik, mások nehezen használhatónak, lassúnak találják. Gyors és hatékony használatának elsajátítása hosszabb időt igényel.

Pöcökegér található például a ThinkPad laptopokon, illetve egyes HP vagy Dell gépekben.

Forrás: lexiq.hu

Share: