Sign in / Join

Tudja-e, mi az adatszivárgás, a drag and drop, a noob, a PayPal?

Share:
Adatszivárgás

adatszivárgás

Az adatszivárgás védett, bizalmas adatoknak a védett közegből való kijutását (azaz „kiszivárgását”) jelenti. Más szavakkal: adatszivárgás az, ha valaki olyan is megtudja a titkos adatokat, akinek ehhez nem lenne joga. Adatszivárgás történik például, ha egy biztonsági hibát kihasználva valaki megszerzi egy weboldal összes regisztrált tagjának az e‑mail-címét és jelszavát.

drag and drop

drag-and-drop

Angol nyelvű kifejezés, jelentése „fogd és vidd”. A számítástechnikában használt funkció, amelynek lényege, hogy valamit kijelölve, majd a bal egérgomb nyomva tartásával egy másik helyre húzva valamilyen feladatot tudunk végrehajtani.

Ha például a Windows Fájlkezelőben megragadunk egérrel egy képet, és áthúzzuk a böngészőnkbe, akkor az megjeleníti. Tipikus használati mód még fájlok másolására vagy e‑mailhez való csatolására, chatben való elküldésére. Nem minden program támogatja a drag&drop műveleteket, és sajnos általában csak próba‑szerencse módon lehet eldönteni, hogy az adott helyen használható-e ez a lehetőség.

noob

noob

Informatikai szleng olyasvalaki gúnyolására, akik kezdő, újonc, zöldfülű valamilyen területen.

A noob szót olyan emberre mondják, akinek fogalma sincs arról a témáról, amihez hozzászól vagy amibe bekapcsolódik. Leginkább a számítógépes játékokba belépő újoncokat sértegetik így, akik amint belefognak a játékba, rögtön elveszítik az életüket, ezzel pedig enyhébb esetben csak idegesítik, rosszabb esetben (például egy csapatjátékban) akár akadályozhatják is a tapasztaltabb játékosokat.

PayPal

PayPal

A PayPal online fizetési szolgáltatás, amivel anélkül lehet webáruházakban fizetni vagy pénzt utalni valakinek, hogy ki kellene adni a bankszámlaadatainkat. Az egyik legismertebb ilyen szolgáltatóként rengeteg webáruházban elérhető.

Egy ingyenes regisztráció után bárkinek lehet PayPal-címe, amin pénzt fogadhat. Ehhez csak az e-mail-címét kell megadnia a pénzt küldő fél számára. A PayPal webáruházakba is beépíthető, ez esetben fizetéskor a vásárló a PayPal-oldalára jut, ahol belépés után jóváhagyhatja a fizetést. Az utalásokból a szolgáltató jutalékot von le. A PayPal-számládat bankkártyáról tudod feltölteni, az oda kapott pénzt pedig vagy online költheted el, vagy kikérheted a bankszámládra is.

Forrás: lexiq.hu

Share: