Sign in / Join

Tudja-e mi az attachment, a coworking, a download, az interfész?

Share:
attachment

attachment

Angol nyelvű szó, jelentése csatolmány, melléklet.

Az interneten általában az e-mailek mellé csatolt, letölthető fájlokat (például képeket vagy dokumentumokat) jelenti. A levelek mellé csatolható fájlok méretét maximalizálják, a Gmail például 25 MB-ot tud küldeni és 50 MB-ot fogadni. A csatolt fájlok speciális, úgynevezett MIME formátuma a speciális karaktereket mind olvasható karakterekként (betűk, számok és még néhány jel) tárolja, emiatt a fájlok nagyobb helyet foglalnak el, mint például chaten való átküldés esetén. Nagyobb fájlok továbbításához más megoldást, például a Google Drive-ot szokták használni.

coworking

coworking

Más néven coworking office, coworking iroda vagy közösségi iroda. Nyitott, bárki számára elérhető helyiség, ahol alkalmi vagy bérletes rendszerben, egymástól függetlenül dolgozhatnak az emberek.

Ha például saját vállalkozásod van, de nem szeretnél otthon dolgozni, és külön irodát sem akarsz bérelni, akkor egy coworking irodában, másokkal egy térben dolgozhatsz, és közben megismerkedhetsz és tapasztalatot cserélhetsz velük, valamint hozzáférhetsz olyan irodai berendezésekhez (például nyomtatóhoz vagy fénymásolóhoz), amik otthon nem állnak rendelkezésedre.

A coworking előnye, hogy a hagyományos irodabérléshez képest jóval kedvezőbb áron érhető el, és a csomagban olyan plusz szolgáltatásokat nyújthat (például wifi, kivetítő, frissítő italok), amiket saját iroda esetén külön neked kellene fizetned.

download

download

A download (kiejtve: daunlód) angol nyelvű szó, aminek a jelentése letöltés. Arra használják, amikor a hálózatról (internetről) a saját gépedre másolsz le valamilyen fájlt. Például, ha egy weboldalon látott képet szeretnél beállítani a számítógépeden háttérnek, akkor először le kell töltened azt a saját gépedre. Ehhez a böngésződben a jobb egérgomb megnyomása után a download (letöltés) funkciót tudod használni. Ha szeretnél a számítógépeden futtatni egy játékot, azt gyakran le kell tölteni előtte, és ehhez sokszor egy download feliratú gombra kell kattintani. Ellentéte az upload, ami feltöltést jelent.

interfész

interfész

Két számítástechnikai eszköz vagy egy eszköz és egy ember közötti kapcsolódási felület, amin keresztül kommunikáció zajlik közöttük.

Két gép közötti interfészre példa az USB (ezen keresztül dugod be például az egeret a számítógépbe), gép és ember közötti interfész az érintőképernyő.

(Az elnevezés az angol interface szóból származik.)

Share: