Sign in / Join

Úszott, mert nyerni akart

45
0
Share:

Hogy úszólegendaként búcsúzhat, az nem vitás. Hogy az egész ország imádta a csúcson, és neve fogalom lett: vitathatatlan. A magyar sport egyik legmarkánsabb, leginkább a saját útját járó klasszisa Hosszú Katinka.

Nyilván nem túl sokan emlékeznek rá, de Hosszú Katinka már a 2004-es athéni olimpián is ott volt a magyar úszócsapatban. Tizenötödik évét épphogy betöltve (egy rövid pályás Eb-bronzzal a háta mögött) egyike lehetett a népes hazai delegációnak, reményteljes ifjú tehetségként letudhatta első olimpiás előfutamait. Nevét nem jegyeztük meg, vagy ha igen, legfeljebb azért, mert a Magyar Televízió szerkesztői minden hazai versenyző futamát unalomig ismételték akkor is, ha az illető kiesett.

Katinkáról aztán még jó pár évig nem is szerezhetett bővebb információt az úszósport berkein kívül lévő sportbarát. A bajai kislány nem került fókuszba a nagy tehetségeket mindig reflektorfénybe lökő és (részben a média elvárásai miatt) sokáig ott tartó szakágban – olyannyira, hogy egy idő után úgy tűnt, a magyar úszás el is veszti őt. Az eredménykényszer, az elvárások folyamatos adagolása őt nem felemelte, hanem elbizonytalanította. A tanulást választotta és Amerikába ment – ma már tudjuk, ez sorsfordító döntés volt a karrierjében.

Hosszú Katinka

Katinka kedvenc lett medencében és azon kívül is. A vidéki lány, akiből messziről jött, érett úszónő lett

Amikor Athén után öt évvel – ami versenysportban, úszásban különösen nagy idő – újra berobbant, mint egy teljes fegyverzetben előpattanó érett klasszis, a hatalmas öröm legalább ekkora rácsodálkozással járt. Ő lenne a lány, akire legyintettek, aki soha szóba sem került, mint Egerszegi Krisztina vagy Kovács Ágnes lehetséges utóda? Aki már majdnem abbahagyta a profi sportot, és csak a (számára) nyomasztó hazai közegből kikerülve, a felszabadult versenyzést megismerve tért vissza eredeti útjára? Ő volt: a „mi Katinkánk”, ahogy egyszeriben nevezték úton-útfélen.

Ez a népmesei nagy siker megszabta egy időre a szerepet, amit itthon vinnie kellett, hiszen a sport, különösen az ún. sikersportágak Magyarországon mindig megkövetelik a maguk mesehőseit. Katinka kedvenc lett, medencében és azon kívül is, a vidéki lány, akiből messziről jött érett úszónő lett. Római vb-aranya idején még mindig csak húszéves volt: Egerszegi Krisztina majdnem ennyi idősen már visszavonult, Hosszú Katinka viszont csak ekkor eredt a nagy bálvány nyomába a legendává válás útján.

És következetesen, tántoríthatatlanul a maga útját járta. A 2009-es diadalt egy ideig nem követték újabb látványos sikerek, a londoni olimpia sem róla szólt, szemléletben és alighanem fizikailag is később érő típus volt, mint a hajdani úszókirálynő. Viszont a született zsenivel ellentétben a vasakarat bajnokaként igazolta, hogy többféle járható út is létezik. Miután húszas évei közepe felé megtalálta a szemléletéhez, alkatához legmegfelelőbb edzőt, akivel a magánéletét is összekötötte, egyénisége kiteljesedett, ellenállhatatlanná vált. A medencében is. Shane Tusuppal forradalmasították a versenyzést, gyakorlatilag edzésnek tekintve a különböző nemzetközi viadalokat, folyamatosan élesítve a csúcsformát az adott évad legjelentősebb versenyére. Így jöttek a nagy tarolások a világbajnokságokon, és a csúcson a riói olimpia, ahol három fergeteges győzelemmel (a negyedikhez sem sok hiányzott) az egyetemes úszósport olümposzi magaslatára léptek. Férj és feleség, mester és tanítvány, egy új brand megtestesítői – de számunkra, érthető módon inkább Katinka, a magyar világklasszis.

Hosszú Katinka

Az ő története az önmagába vetett hit győzelmének sztorija volt.

Az említett brand, melyet Hosszú Katinka és férje együtt alkottak meg, az Iron Lady brandje már messze nem a nyolcvanas-kilencvenes évek „aranyos” hazai úszóvalóságát képviselte. A kis ország nagy tehetségeiét, akik rossz körülmények között, de megszállott, zseniális edzők keze alatt, mindannyiunk féltésétől kísérve mennek neki a világnak, és győzik le azt… Az Iron Lady már vastagon a 21. századi sport– és tömegszórakoztatásnak a közösségi médiához igazított „terméke” volt. Ugyanakkor ki tagadhatná, hogy rengeteg magyar gyerek számára nyújtott példát és reményt. A forma már új, az üzenet a régi: csak kitartás, akarat, céltudatosság kell, és neked, nekünk is sikerülhet. A nagy különbség, hogy a korabeli hazai olimpikonok, köztük úszó klasszisaink mindezt „csak” a medencében képviselték, Hosszú Katinka ellenben vitte magával mindenhová, mint a baseballsapkára írt üzenetet.

Az ő története az önmagába vetett hit győzelmének sztorija volt. Tehetsége, akarata, elszánt menetelése a maga útján: védjegy. Magánélete, Shane-nel felbomló kapcsolata ebben a történetben csak járulékos elem. Az Iron Lady-sztori egyik-másik epizódja, a címszereplő legyőzhetetlensége lehet, hogy a múlté, a brand akár változhat is, akár el is tűnhet, de az eredmények örökre megmaradnak. Nem a reklámfilmek és a közösségi médiába szórt üzenetek hirdetik egy pályafutás sikerét, hanem a szinte semmiből induló, és magát minden akadályon át a csúcsra küzdő sportember maradandó igazsága.

Somos Ákos
Fotók: Facebook, Nemzeti Sport

Share: