Sign in / Join

Védekezzünk a kullancsok ellen természetes módon!

Share:
Védekezzünk a kullancsok ellen természetes módon!

Amilyen kicsik, olyan sok kellemetlenséget tudnak okozni ezek a pár milliméter nagyságú, vérszívó ízeltlábúak. A szabadban bárhol előfordulhatnak, kevés a természetes ellenségük. Tavasztól őszig igazán aktívak, de sajnos télen is találkozhatunk velük, főleg akkor, ha enyhe az évszak.

Akár öt éven át várhatják a prédát

A kullancsok kedvelik a magasabb páratartalmú helyeket, így leggyakrabban az avarban és a sűrű aljnövényzetben élnek. A tévhittel ellentétben nem a fák tetejéről támadnak, hanem sokkal inkább alulról.

Piciny petékkel szaporodnak, a nőstény egyszerre akár több ezret is lerakhat belőlük. Kikelés után először lárva lesz belőlük, majd nimfa, végül felnőtt példány. A fejlődéshez vérre van szükségük; akár több évig is képesek várni egy gazdatestre, amelyből vért szívhatnak.

Kullancsok és mérgező baktériumaik

A Kárpát-medencében körülbelül két tucat kullancsfaj él, leg­gyakrabban a közönséges kullanccsal találkozhatunk, ez a faj a Lyme-kór és a vírusos agyhártyagyulladás terjesztője.

A Lyme-kór jele lehet a csípést körülvevő, múlni nem akaró piros folt

A betegségeket nem maga a kullancs okozza, hanem a bélrendszerében élő vírusok, baktériumok és egysejtűek, amelyek a vérszívás során jutnak be a gazdaszervezetbe.

A kullancsoktól saját magunkat és a háziállatainkat is szükséges védeni, saját kertünkben is célszerű minimalizálni a kullancsok jelenlétét. A környezetvédelem jegyében pedig érdemes ezt minél természetesebb eszközökkel tenni.

Természetes védekezés

Saját birtokunkat egy jó stratégia alkalmazásával kullancsmentessé tehetjük. A kullancsok nem szeretik a napos, száraz helyeket, így gyakran a gyepünk szélétől néhány méterre bújnak meg, különösen szeretik a sűrű szegélyező bokrok adta árnyékot. Érdemes tehát a gyepet és a bokros, fás területeket határozottan elválasztani egymástól, a talajt mulccsal vagy kaviccsal felszórni közöttük.

A fokhagymaolaj kiválóan csökkenti a nimfa állapotú kullancsok számát. (Fokhagymaolajat egyébként magunk is könnyedén készíthetünk otthon.) A cédrusolaj pedig képes blokkolni a rovarok illatanyag-receptorait, így megzavarja a testi folyamataikat, és még nimfakorukban végez velük. Nagyon hatékony és környezetbarát permetszert készíthetünk a fenti olajok bármelyikéből, de még hatásosabb, ha vegyítjük a két olajat, és vízzel keverve alkalmazzuk a füvön, illetve a különböző növényeken.

A Metarhizium anisopliae gombafaj több káros rovar, köztük a kullancs ellen is halálos, miközben más élőlényekre, így az emberre is veszélytelen. Tanulmányok szerint a gombaspórákat tartalmazó oldat szétpermetezésével jelentősen csökkenthető a kullancspopuláció.

Emellett kitűnő védekezési módszer, ha illóolajos permetet használunk.

A következő illóolajok a leghatékonyabbak a kullancsok ellen: bazsalikom, bergamot, szegfűszeg, citronella, kakukkfű, levendula, citromos eukaliptusz, majoránna és menta.

Mind az emberek, mind az állatok bőrét feltétlenül érdemes alaposan átvizsgálni kirándulások után. Ha már befúródott kullancsot találunk, minél előbb távolítsuk el. Érdemes a kis vérszívót nagyító alatt megvizsgálni, beazonosítani és eltenni, ha esetleg később klinikai vizsgálatra kerülne sor.

Forrás: greendex.hu

Share: